Un om pentru istorie: Alexandru Vaida-Voevod

Danciu Alina Jessica

„Om politic deplin, bărbat de stat întreg și pandant al lui Iuliu Maniu”, sunt trei dintre evaluările unui istoric specializat în cultură politică, l-am numit pe profesorul Stelian Neagoe, referitoare la Alexandru Vaida-Voevod, pe care, Asociația Culturală „Alexandru Vaida-Voevod” Bistrița, l-a omagiat în ziua de 30 noiembrie 2018.
După conferința „Alexandru Vaida-Voevod și bistrițenii”, susținută de Prof. Dr. Mircea Gelu Buta, în aula arhiplină a liceului Liviu Rebreanu din Bistrița, unde eruditul politician a fost elev începând cu anul 1883, au fost depuse coroane de flori, la bustul acestuia, de către Asociația Culturală „Vaida-Voevod” Bistrița, Rotary Club Bistrița, Rotary Club Bistrița Nossa, Asociația Culturală „Andrei Mureșanu” Bistrița.
În alocuțiunea sa, Prof. Dr. Mircea Gelu Buta a evidențiat faptul că: „patriotismul a fost, de multe ori, pervertit, banalizat, bagatelizat sau exacerbat, dar asta nu ne dă dreptul să ne hulim țara și valorile ei, pentru că nu poți fi european fără a fi român și, dacă nu crezi în identitatea ta, nu ai niciun respect de la alții... Ca să facem lucrul acesta, este însă nevoie să luptăm pentru adevăr, să nu ne fie frică, să ne batem pur și simplu...
Fiind cel mai reprezentativ absolvent al liceului bistrițean, pentru că nimeni n-a reușit să mai ajungă până acum la înalta demnitate de prim-ministru al unui stat, poate că chipul lui Alexandru Vaida-Voevod ar trebui imortalizat și inclus printre simbolurile prestigiosului liceu din orașul nostru unde a învățat. Până atunci, chipul și numele lui Alexandru Vaida Voevod să rămână pe veci inscripționat prin această lucrare, pentru că el a fost unul dintre cei care au contribuit la desăvârșirea cauzei neamului românesc, cea a solidarității în suflet și gândire.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5