După 40 de ani de slujire, dăscăliţele Maria Andreica şi Ileana Conea de la Şcoala Gimnazială Lucian Blaga, primesc o nouă temă de casă!

prof. înv. primar Crina Mureşan

Debut de an școlar 2020-2021 atipic: pandemie COVID-19. Toate cadrele didactice alături de elevi, la Școala Gimnazială ”Lucian Blaga”, Bistrița.. Bucuria revederii cu elevii nu a durat prea mult. Am intrat în scenariu roșu. Pentru două dintre colegele noastre, Andreica Maria și Conea Ileana, anul școlar s-a încheiat, altfel decât și-ar fi dorit: mult mai repede și în online. Planurile lor s-au dat peste cap… Au hotărât să își ia o binemeritată vacanță. Și totuși…

            Nu știm cum trecut-au anii

            Parc-acum aveați vreo  douăzeci.

            Pe coridoare șopteau unii

            C-aveți în munca la catedră mai mult de patruzeci.

            Școala, icebergul unde se modelează suflete umane, a fost locul unde doamnele Andreica Maria și Conea Ileana și-au revărsat tactul pedagogic, îndemânarea, calmul, bunătatea, exigența, indulgența (și lista poate continua) asupra multor generații de elevi.

            Doamnele învățătoare nu au fost doar pentru elevi modele de urmat, ci și pentru cei care se aflau în jurul lor: sociabile, conștiincioase, bune colege, care au reușit să depășească obstacolele ivite, îmbinând calitățile morale cu cele profesionale. Au sacrificat de multe ori timp și suflet pentru elevi  și școală, aceasta din urmă fiind considerată o a doua casă pentru ele. Este dificil de surprins în câteva cuvinte viața, munca celor două colege. Viața unui cadru didactic nu a fost și nu va fi  niciodată ușoară. Cum a trecut timpul și de ce atât de repede, nu știm. Ce știm este faptul că nu a trecut în zadar pentru Maria și  Ileana. La ceas de bilanț, lasă în urmă o viață închinată școlii, o carieră presărată cu bucurii, împliniri, satisfacții. Vor rămâne un exemplu demn de urmat pentru generațiile de elevi ale căror caractere le-au modelat și influențat pentru a putea să-și ia zborul în viață. Gândul că ”bucățile de lut” trebuiau modelate, le-au făcut să uite de nopțile de nesomn, de momentele mai delicate, neîmpliniri și au mers mai departe, cu demnitate.

            Pentru toate cele de mai sus, și nu numai, acum, la sfârșit de carieră didactică, să aveți parte de multă sănătate, viață lungă alături de cei dragi vouă!

Amabilitate

Noblețe

Dragoste

Respect

Educație

Iluminare

Calm

Ambiție

 

Măiestrie

Atenție

Reper

Intuiție

Artistă

*

Credință

Omenie

Năzuință

Energie

Ascultare

 

Iubire

Lumină

Exemplu

Actorie

Neoboseală

Amabilitate

            Să ne păstrați în sufletele voastre oriunde vă vor îndrepta pașii. Să profitați din plin de toți anii care vor urma!

            A, să nu uit! Pentru că peste 40 de ani ați dat atâtea teme altora, e cazul să primiți și voi acum temă: să nu considerați acest moment ca pe un sfârșit, ci ca pe un nou început, cu bucurii, noi provocări alături de cei dragi vouă, dar să aveți sufletul mereu tânăr și să nu numărați niciodată anii!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5