Emil Iugan: Vrem condiţii egale între firmele străine şi cele autohtone

Directorul general al Mis Grup, Emil Iugan, a cerut oficialilor guvernamentali prezenţi, la finele săptămânii, la Bistriţa, ca investitorii străini să nu fie favorizaţi de autorităţile române.

Iugan i-a spus ministrului delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini că apare o situaţie de concurenţă neloială între firmele străine şi cele cu capital românesc, asta pentru că Asociaţia Investitorilor Străini ştie să negocieze mai bine şi astfel se obţin „favoruri legislative”. Administratorul MIS GRUP a reclamat poziţiile de monopol, de dominanţă ale unor societăţi străine, invocând necesitatea impunerii unor condiţii egale între firmele străine şi cele autohtone. „O firmă străină se poate împrumuta cu o dobândă de 1-1,5%, în timp ce o firmă românească ia un credit cu o dobândă de opt procente”, a explicat Emil Iugan.

***   

 

În intervenţia sa, omul de afaceri bistriţean a făcut şi o serie de propuneri şi sesizări pentru Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Iugan a criticat faptul că după şapte ani de la finalizarea unui proiect SAPARD, în mai 2013, s-a trezit cu echipele de post-monitorizare, fapt făcut numai în România.

Finalmente, acesta a propus ca noul Program Naţional de Dezvoltare Naţională să cuprindă şi termenul de „gospodărie ţărănească de munte”, iar proiectele să fie finanţate din fonduri europene pentru partenariate între autorităţi locale/asociaţii crescători de animale etc.

Trebuie realizată operaţiunea de cadastru. De asemenea, trebuie făcută infrastructura rutieră – drmuri de hotar – pentru a se ajunge la terenuri cu mijloace mecanizate. Trebuie realizată reţeaua electrică de mică tensiune, pentru a alimenta cu energie electrică şi gospodăriile mai izolate. Nu în ultimul rând, trebuie dotate cu mică mecanizare gospodăriile ţărăneşti. Pentru a realiza o mică industrie la domiciu pentru procesarea resurselor din zootehnie, fructe de pădure etc. Nu ar fi ruşinos să introducem acest termen în viitorul PNDR”, a spus Emil Iugan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5