Emil Iugan: Forestierii din Bistriţa-Năsăud, solidari cu cei din ţară. Romsilva, o structură stalinistă

Forestierii din Suceava şi Botoşani, dar şi din alte judeţe, sunt hotărâţi să-şi spună păsurile în stradă, în perioada 25-26 ianuarie, pentru a atrage atenţia asupra unor probleme cu care se confruntă sectorul. Totul porneşte de la licitaţiile de masă lemnoasă organizate de Romsilva, ca urmare a folosirii preţului de adjudecare a lemnului din 2015 ca preţ de pornire la licitaţia din acest an. Astăzi,  la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, reprezentanţii asociaţilor de proprietari, ai forestierilor, ai industriei mobilei s-au întâlnit cu cei ai Guvernului, pentru a găsi o cale de mijloc.

         „Este un blocaj, în primul rând prin preţul de vânzare a masei lemnoase care îngroapă şi industria prelucrătoare. În al doilea rând, este vorba despre condiţiile de furnizare a masei lemnoase, care au fost stabilite unilateral, fără discuţii şi negocieri. În al treilea rând, Romsilva ar trebui să scoată transparent resursa de masă lemnoasă, pentru că vorbim de venituri la stat, de valoarea PIB-ului.

         Romsilva ar trebui să se ocupe de silvicultură, de prima verigă, nu şi de exploatare. Ei pentru asta sunt şcoliţi şi plătiţi, pentru paza şi cultura pădurilor. Apoi vine veriga a doua, exploatarea, apoi cei din industria mobilei”, a precizat Emil Iugan, director general al MIS Grup şi preşedinte al Asociaţiei Forestierilor Valea Someşului.

         Potrivit acestuia, la nivelul judeţului, problemele nu sunt foarte mari, asta pentru că principalii furnizori de masă lemnoasă sunt ocoalele silvice, care au practicat, cu două excepţii, preţuri mai decente. „Au mărit preţurile şi ocoalele private, dar suntem la limita supravieţuirii”, a menţionat Emil Iugan.

         „Romsilva a crescut nejustificat preţurile şi au impus şi condiţii foarte dure. Instituţia nu e comunistă, e stalinistă şi tare greu despart, pentru că politicul are interesul de a o menţine. Între timp, sectorul e blocat, în prag de faliment, oamenii au două opţiuni, ori la lucru, ori în stradă. Firmele, dacă dau aceste preţuri, au două opţiuni. Intră în faliment sau stau şi ţin oamenii acasă. Sunt trei firme mari care produc PAL în România, care luau lemnul slab, rumeguşul, deşeurile lemnoase, dar nici ele nu mai pot vinde.

         Aşa cum arată statisticile, lemnul din România este cel mai scump din Europa, mai scump ca Austria, Germania sau ţările nordice. Piaţa producătorilor din lemn este blocată, şi mă refer la ţările arabe. În plus, Rusia şi Ucraina vin cu preţuri incredibil de mici. În Germania, care este cel mai mare producător de răşinoase, sunt stocuri mari. Între timp, RNP creşte cu 40% preţurile şi ne omoară pe toţi, iar industria mobilei nu are materie primă. La Gherla, la fabrica de  mobilă, au fost făcute deja disponibilizări”, a comentat pe această temă administratorul Iugan.

         În context, acesta a ţinut să precizeze că nu-i reprezintă pe „hoţii de lemne, pe infractori, ci doar pe cei care lucrează legal şi transparent”. „Cerem să se lucreze transparent, după Codul Silvic, Radarul Pădurilor. Suntem împotriva tăierilor ilegale. Este loc pentru toţi, pădurile au destule resurse de exploatare şi ca să putem crea locuri de muncă. Acum este sezonul pentru a lucra în pădure, dar oamenii sunt blocaţi şi utilajele oprite. Iarna se face exploatarea lemnului, pentru că se protejează solul şi vegetaţia. Romsilva ar trebui să scoată la preţuri rezonabile la licitaţie masa lemnoasă, dar şi partizile cele mai bune. Deşi Codul Silvic le interzice să facă exploatare în regie proprie, ei încă practică acest lucru”, a reclamat Emil Iugan.

         Dacă negocierile de la nivel central nu vor da roade, şi bistriţenii implicaţi în domeniul exploatării forestiere vor participa la proteste, în semn de solidaritate cu cei din judeţele care depind de masa lemnoasă licitată de RNP Romsilva.

Comentarii

20/01/16 20:03
Balan Marius- e...

Ia sa nu va mai liciteze nimeni nimic vreo 10 ani ca in ALBANIA, si sa vezi ce liniste ar fi. Tot baiul este ca noi suntem cu mult mai mafioti ca ei.

22/01/16 13:49
Cititor

Ba nu-i deloc "stalinista" ! Adevarul este ca pe vremea "impuscatului... padurile tzarii erau gestionate, administrate si pazite in mod eficient , fondul forestier , fauna si flora Romaniei n-au fost niciodata distruse si decimate ca acuma.
Dupa aceasta lege de reconstituire a proprietatilor forestiere si inapoierea lor catre majoritatea proprietarilor privati, particulari, care n-au nici un sistem de gestionare, administrare, paza si protectie de nici un fel, vom ramane fara paduri cat de curand, deoarece actualii "particulari" de frica sa nu se nationalizeze inapoi padurile , taie si distrug TOT si lasa "tabula rassa " peste tot. Le este lehamite sa faca cheltuieli cu gestioinarea, administrarea si paza lor eficienta .
"Stalinista" sau ba, in acea vreme, era ordine, disciplina si o buna regula de gestionare si administrare al tuturor acestor fonduri si in nici un caz, nu se putea fura si distruge padurea asa cum se face astazi .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5