Emoţiile de la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”. Inspectorul şcolar general Camelia Tabără: Fiecare început e altfel, fiecare generaţie aduce noi provocări

Clopoţelul a sunat în acest an cu trei zile înaintea tradiţionalei zile de 15 septembrie, însă pentru mulţi dintre copii şi dascăli a fost o bucurie reîntâlnirea, chiar uşor devansată. Curtea Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” din Bistriţa a fost neîncăpătoare pentru sutele de elevi, părinţi şi cadre didactice, cu toţii parteneri într-un nou an şcolar ce se vrea mai bun decât cei care au trecut.

         Manifestările au debutat cu un scurt omagiu adus celor care s-au jertfit pentru România sau ce avea să devină România Mare, directorul Mihai Cosma amintind de împlinirea a 100 de ani de la intrarea ţării noastre în Primul Război Mondial. Ulterior, a fost intonat Imnul naţional, cu respectul cuvenit.

         Primii la cuvânt şi în toate au fost elevii, aşa cum se întâmplă de vreo doi ani la „Blaga”, Cătălina Colţea, din cls. a VIII-a, a urat succes tuturor, de la cei mai mici şcolari până la cei mai mari. „Sperăm să fiţi silitori, să aveţi rezultate bune la toate materiile studiate, să duceţi numele şcolii cât mai departe şi să vă comportaţi exemplar”, le-a transmis Cătălina Colţea.  Un mesaj le-a transmis colegilor săi şi Kevin Timerman, campion naţional în proba de poligon al Concursului „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă”, echipajul de la „Lucian Blaga” fiind coordonat de consilierul educativ Simona Lolici, desfăşurat la Sfântu Gheorghe.

         În mesajul său, directorul Mirhai Cosma a punctat faptul că în ultimul an a crescut numărul elevilor care optează pentru Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”, clopoţelul sunând acum pentru 679 elevi, plus preşcolarii de la Sigmir. Acesta a remarcat că se trece de la statutul de „şcoală în stagnare” la cea de „şcoală care luptă pentru extistenţă”, asta pentru că îşi cunoaşte ineficienţele, e în agitaţie productivă, riscă prin metode noi, se adaptează şi performează.

         „Alături de noi se află cei mai frumoşi copii, vedetele festivităţii, elevii claselor pregătitoare, speranţele noastre. Le mulţumim lor şi părinţilor lor că au ales şcoala noastră şi pentru inspiraţie. Păşesc într-o instituţie şcolară cu spaţii generoase, cu dotări care permit desfăşurarea cu succes a oricăror activităţi didactice sau extracurriculare. Se integrează într-o şcoală cu rezultate remarcabile. (...) Absolvenţii claselor a VIII-a, prin rezultatele lor, ne menţin printre şcolile fruntaşe din municipiul Bistriţa şi din judeţ”, a precizat directorul Cosma, menţionând că rata de promovabilitate a fost de peste 80,3%, aproape 20% dintre elevi având media peste 9.

         Preşedintele Asociaţiei de Părinţi de la „Lucian Blaga”, Claudia Andron, a punctat faptul că în unire stă puterea, un astfel de exemplu fiind iniţiativa pornită de la această şcoală de a implica autorităţile în decontarea serviciilor de pază a unităţilor şcolare. Începând cu acest an, Primăria Bistriţa va suporta cheltuielile pentru şcolile unde existau contracte de pază cu firme de profil, urmând ca din 2017 să fie găsită o soluţie general valabilă pentru toate şcolile din Bistriţa.

         Nu în ultimul rând, invitatul de onoare al acestei festivităţi, inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, a spus că avenit cu bucurie la „o nouă primă zi de şcoală”.

Aparent, din exterior, poate părea că de fiecare dată e la fel, că de fiecare dată o luăm de la capăt, dar noi cei care sutem în sistem simţim altfel. Fiecare început e altfel, fiecare generaţie de copii aduce şi ne aduce alte provocări, sunt alţi copii, altă societate, sunt alte vremuri şi implicit şcoala trebuie să fie altfel. Dacă în trecut vorbeam de elevi, astăzi ei au devenit partenerii noştri educaţionali, profesorul nu mai e profesor, e facilitator, e formator, e antrenor, e consilier, cel care se angajează prin devotament şi suflet alături de fiecare copil să-l ajute să se descopere, să-l ajute să-şi găsească drumul său, astfel încât şcoala să devină o şcoală bună pentru toţi şi excelentă pentru fiecare. Am venit să aduc mesajul IŞJ pentru o şcoală importantă pentru municipiul nostru, care se remarcă, printre altele, şi printr-o excelentă colaborare şcoală-familie şi să spunem că numai aşa, colaborând, putem reuşi şi numai făcând paşi împreună şi alături putem să asigurăm o generaţie aşa cum ne-o cere ziua de mâine şi de poimâine a lumii în care trăim”, a spus Camelia Tabără.

         Asigurările Poliţiei Române pentru un parteneriat cu şcoala, elevii şi părinţii a fost transmis de agentul Mihăiţă Mălai, din cadrul IPJ BN.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5