Episcopul Drăgoi l-a evocat pe Mitropolitul Şaguna

Duminică în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Stockholm, după oficierea Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţitul Dr Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, împreună cu părinţii slujitori din această comunitate, au săvârşit o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Andrei Şaguna (1808-1873).

Comemorarea de la Stockholm se înscrie în şirul manifestărilor dedicate împlinirii în acest an a 200 de ani de la naştere şi a 135 de la mutarea la cele veşnice a ierarhului numit pe drept cuvânt „apostolul românilor ortodocşi din Transilvania”.

În cuvântul său de omagiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a evocat figura luminoasă a Mitropolitului Andrei Şaguna, arătând că personalitatea sa a fost şi va rămâne un reper de mare însemnătate în cultura şi spiritualitatea românească şi universală, prin faptul că s-a dovedit a fi în acelaşi timp un bun român şi un vrednic păstor, cu deschidere spre valorile universale, statornic în credinţa strămoşească şi un foarte mare misionar.

Un alt cuvânt de cinstire a fost rostit de cercetătorul Dr. George Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Suedia, care şi-a exprimat bucuria să poată vorbi despre marele prelat şi în calitatea sa de fost învăţăcel al primului gimnaziu întemeiat de Andrei Şaguna la Braşov, în anul 1850, astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, fiind una dintre cele mai vechi şcoli superioare româneşti. Iată că preasinţitul Drăgoi, originar de pe Valea Ţibleşului, duce în Europa de Nord o amplă campanie de redescoperire a valorilor creştine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5