Episcopul Macarie a primit, la Copenhaga, colindători din Spermezeu, alături de parohul Simion Buta, primarul Sorin Hognogi și viceprimarul Alexandru Vidican

Evenimente duhovnicești în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. În contextul aniversării anul acesta a 15 ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, în aceste zile au loc, în țările scandinave, mai multe manifestări duhovnicești dedicate Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României însă și al Episcopiei Europei de Nord.

Astfel, la chemarea Preasfințitului Părinte Episcop Macarie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Parinte Arhiepiscop Calinic, o delegație din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, condusă de Preasfințitul Părinte Episcop-Vicar Damaschin Dorneanul, Părintele Arhimandrit Nectarie Clinci și Părintele Consilier Constantin Oprea, au adus în Regatul Danemarcei, astăzi, sâmbătă, 25 noiembrie 2023, spre închinare, Racla cu Moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan – nevoitori la Sihăstria Putnei în secolul al XVIII-lea –, la Biserica Românească Paraclis Episcopal din Copenhaga.

Oaspeții au fost întâmpinați de Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, care împreună cu Preasfințiții Părinți Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu soborul de preoți și diaconi din țările scandinave, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească.

Arhimandritul Zaharia Zaharou, duhovnicul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, căruia i s-a conferit de către Chiriarh, Ordinul "Crucea Nordului", a susținut după slujbă conferința cu tema: „Preoția și Sfânta Liturghie”, urmată de convorbiri duhovnicești.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie precum și un buchet de colinde străvechi de la poalele Munților Țibleș, au fost oferite de colindătorii care au venit din satul natal al Preasfințitului Macarie, din localitatea năsăudeană Spermezeu, însoțiți de Preotul Paroh Ioan-Simeon Buta, de primarul Sorin Hognogi și de viceprimarul Alexandru Vidican.
De asemenea, distincții au fost conferite și mai multor invitați din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Așadar, Ordinul „Crucea Nordului” a fost oferit părintelui arhidiacon Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al Preasfințitului Părinte Benedict, precum și primarului localității Spermezeu, domnului Sorin Hognogi și viceprimarului aceleiași localități, domnului Alexandru Vidican.
sursa: Episcopia Europei de Nord

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5