Duminică, 23 noiembrie 2008,

Episcopul Vasile Someşanul a târnosit o nouă biserică la Bistriţa

În a douăzeci şi şasea duminică după Rusalii, episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, a participat la inaugurarea şi sfinţirea unui nou lăcaş de rugăciune, cu hramul “Sfinţii Doctori Fără de Arginţi Cosma şi Damian” din incinta secţiei Pneumoftiziologie (TBC) a Spitalului Judeţean. La intrarea în sfânta biserică, înaltul ierarh a fost întâmpinat de un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. Ridicarea bisericii, spunea părintele Lucian Pop, numit să preia slujirea în această biserică de mitropolitul şi arhiepiscopul Bartolomeu, s-a făcut cu multă dragoste şi jertfelnicie faţă de Hristos şi credinţa strămoşească. Misiunea spitalului, a medicilor, să se îngemâneze cu misiunea sfântă a slujirii lui Dumnezeu, ca acest triunghi format din bolnavi – medici – preoţi să tindă spre desăvârşire, spre comuniune, spre împreună lucrare. Aici, bolnavii şi aparţinătorii vor veni pentru a se ruga şi a aduce mulţumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile ce vin asupra lor. Prin noul locaş de rugăciune se vor alina şi suferinţele bolnavilor din spital, iar părintele Lucian se va ocupa de zidirea lăuntrică, sufletească a celor ce vor veni aici. Păstoriţii sunt bolnavii care au mult mai multă nevoie de prezenţa medicului pentru ca prin puterea credinţei şi cu ajutorul medicilor să-şi refacă şi să-şi aline sănătatea.

Ridicarea bisericii din incinta secţiei Spitalului Judeţean – spunea episcopul Vasile Someşanul – este o dovadă că aici trăieşte o comunitate cu preocupări duhovniceşti, sănătoasă, care caută să sporească frumosul, binele, adevărul şi aflându-ne în postul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, pregătindu-ne pentru a ne împărtăşi de bucuria frumoaselor noastre tradiţii şi obiceiuri de Crăciun, să împlinim rostul postului nu numai abţinându-ne de la mâncăruri, ci mai ales orientându-ne spre postul de păcate, sporind participarea la sfintele slujbe din biserici.

Episcopul Vasile Someşanul a târnosit locaşul de rugăciune prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul Mir. La Sfânta Liturghie, înaltul ierarh a semănat cuvânt de învăţătură în inima credincioşilor, răspunsurile fiind date de corala condusă de arhidiaconul Cornel Pop. O contribuţie importantă la ridicarea bisericii a avut-o conducerea spitalului, director general Gelu Buta şi directorul medical Florin Neagoş, prezenţi, de altfel, alături de alţi sponsori la această sărbătoare. Episcopul Vasile le-a mulţumit pentru faptul că au dat dovadă de spirit duhovnicesc şi au ajutat la ridicarea locaşului de rugăciune în incinta secţiei TBC din Bistriţa. Prezent la biserică, prof.univ.dr. Ioan Sbîrciu, a donat bisericii una dintre cele mai frumoase şi semnificative icoane “Coborârea la Iad”. Sutelor de participanţi prezenţi le-au fost oferite, afară, mâncăruri calde de post. Până la momentul sfinţirii propriu-zise mai sunt de efectuat numeroase lucrări, ca atare, preotul împreună cu conducerea spitalului şi cu numeroşii sponsori se vor strădui să muncească în aşa fel încât nu peste multă vreme biserica de la secţia TBC să devină cu adevărat o mireasă pentru mirele Iisus Hristos.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]