Episcopul vicar Vasile Someşanul a sfinţit Biserica din Apatiu

Sărbătoare creştinească în localitatea Apatiu, prilejuită de sfinţirea Bisericii Ortodoxe. Satul Apatiu este atestat documentar încă din secolul al XIII-lea, de numele acestuia se leagă şi răscoala de la Bobâlna din anul 1437. Aici, în zonă, exista încă în urmă cu mai multe secole o biserică veche, ridicată pe la anul 1300, şi declarată monument istoric. În satul Apatiu a fost găsită o suliţă care ar putea data din timpul marilor încleştări sociale din anul 1437, localitatea fiind amintită ca un puternic centru de luptă a iobagilor împotriva nedreptăţilor sociale. Un alt moment important din istoria localităţii îl constituie anul 1514, în vremea răscoalei conduse de Gheorghe Doja, când iobagii din sat, în frunte cu numitul Ioan de Apatiu s-au alăturat conducătorului mişcării sociale. Revenind la biserica din Apatiu, documentele menţionează anul 1760, când aceasta este pictată, biserica fiind din lemn, după ce pe la 1700 a fost mutată în actualul loc.

Începând cu anul 1991, slujbele religioase se săvârşeau aici, tot în acelaşi an a fost pusă şi sfinţită piatra de temelie a unui nou locaş de rugăciune, preot paroh fiind Ioan Aurel Rus. S-a lucrat vreme de 20 de ani la ridicarea, modernizarea şi înfrumuseţarea Sfântului locaş de rugăciune, cele peste 100 de familii, precum şi alţi sponsori şi binevoitori contribuind la împlinirea unui vis al credincioşilor de aici, acela de a avea o biserică nouă.

Duminică dimineaţa, în faţa Sfântului Locaş, se afla un sobor de 21 preoţi, în frunte cu protopopul de Beclean, Doru Zinveliu, care l-au întâmpinat cum se cuvine pe episcopul vicar al Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul. A fost de faţă şi primarul comunei Chiochiş, Vasile Silaşi. După sfinţirea bisericii a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca liturghie arhierească la care episcopul vicar Vasile Someşanul a rostit un înălţător cuvânt de învăţătură. Protopopul Doru Zinveliu a mulţumit înaltului ierarh pentru cuvintele adresate, angajându-se ca împreună cu preoţii să păstorească cum se cuvine turma încredinţată. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul Parohiei II Beclean, dirijor înv. Vasile Diugan. Au cântat pricesne deosebit de apreciate de sutele de credincioşi prezenţi, Cristian Bal, Vasile Diugan şi Alexandru Pugna. Pentru meritele deosebite în activitatea bisericească şi chivernisirea bunurilor parohiei, părintele paroh Ovidiu Cornel Borodi a primit înalta distincţie de iconom. De asemenea, primarul Vasile Silaşi a primit din partea episcopului vicar diplomă de aleasă cinstire, la fel şi Consiliul Parohial.

La marea sărbătoare de la Apatiu au participat şi oficialităţi judeţene: prefectul Cristian Florian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean - Luca Iancu şi deputaţii Ioan Oltean şi Radu Moldovan.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5