Eroii care au făcut istorie, într-o expoziție de benzi desenate la Beclean!

Eroii care au făcut istorie au putut fi admirați și la Beclean, într-o expoziție inedită de benzi desenate, amplasată în aer liber, în Parcul Central al oraşului. Este vorba despre 27 benzi desenate originale, care cuprind în total 111 planșe realizate de 26 de autori.
Evenimentul a avut loc la invitația Clubului Lions Bistrița, în parteneriat cu Primăria oraşului Beclean şi Muzeul Naţional de Istorie Brașov, fiind o expoziție outdoor itinerantă de benzi desenate istorice, intitulată Eroii care au făcut istorie.
Expoziția B.D. outdoor ,,Eroii care au făcut Istorie” a fost lansată pe data de 18 decembrie 2020 în Piața Sfatului din Brașov şi a ajuns în 24 martie la Beclean, unde a rămas până în 31 martie.
Cronologia expoziției începe chiar în preistorie, cu o bandă desenată (autor Viorel Moraru) inspirată din desenele peșterilor, o lucrare despre o poveste prea veche ca să aibă un nume.
O lucrare scoate la lumină primul nume din expoziție: ,,Gânditorul de la Hamangia” (autor Octav Ungureanu).
,,Orfeu” și ,,Ghilgameș” (autori Emiliyan Valev și Stanimir Valev) deschid ,,galeria” BD a eroilor antichității, dominată de regii și războinicii de la nord de Dunăre (,,Regele Dromichete”, autor maestrul Șerban Andreescu; ,,Un mic ostaș”, autor Daniel-Eduart Buruiană; ,,Decebal”, autor Cristian Păcurariu). Între ei apare un ,,alt fel de erou”, Diogene, și un autor (Octavian Marinescu) cu ,,o poveste despre ultimul om din lume care s-ar descrie ca fiind un erou”.
În negura timpului, basmele și legendele sunt mai ales ale învingătorilor. Istoricul și desenatorul Gabriel Rusu ,,corectează” această nedreptate cu o lucrare despre ,,Gelu, Dux Blachorum” (text Adrian Barbu). Apoi, Evul Mediu eroic pentru autorii români de BD este mai ales românesc și în expoziția din parcul oraşului au putut fi văzuţi Vlad Țepeș în celebrul ,,Atac de noapte” (autor Mihai-Valentin Pîrlitu), Ștefan cel Mare în bătălia de la Podul Înalt (autor Adrian Cocoș) și Mihai Viteazul în bătălia de la Călugăreni (autor Mihai Alexandru Bălăiță).
Trecerea în ,,Lumea Nouă” este făcută în mod normal cu ,,Debarcarea lui Columb” (autor Doru Aparaschivei).
Epoca modernă este abordată cu subiecte alese doar din secolul al XIX-lea și începutul secolului XX. Dar alegerile sunt surprinzătoare și de succes: stiloul inventat de Petrache Poenaru (autor Victor Ivan), Harriet Tubman (autor Alexandra Gold), Peneș Curcanul (autor Valentin Ionescu), Pancho Villa (autor Ionuț Popescu), Traian Vuia (autor Georgiana Șleam).
Primul Război Mondial în bandă desenată este prezentat în două lucrări (Daniel Danil, Mădălina Ionela Dumitrescu) și înseamnă aceeași eroină: Ecaterina Teodoroiu. Ce omagiu mai frumos putea să primească ,,Eroina de la Jiu” din partea BD-iștilor?
Anghel Șerban, autorul afișului ediției ,,Europa 100”, premiat ca ,,Afișul anului 2019 în Brașov”, a pus Turcia postbelică pe ,,harta” BD a Europei prin lucrarea ,,Asa Jennings şi evacuarea din Smyrna”.
Eroii din Al Doilea Război Mondial sunt reprezentați prin povestea unui locotenent român pe Frontul de Est (autor Dan Smarandache) și prin lupta a doi piloţi de vânătoare pe cerul României în vara anului 1944 (autor Gabriel Zăbavă).
,,Fără comunism” cu lucrările ,,Mesagerul” (autor Maria Bălan), ,,Bărbatul necunoscut din Piața Tianmen” (autor Vlad Forsea) și ,,Eroii din ˈ89” (autor Alexandru Ciubotariu).
Expoziția se încheie cu o bandă desenată despre copilul care nu se încrede în… ,,teoriile marilor istorici”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5