Este fructoza bună pentru tine?
Într-o dietă echilibrată, fructoza este sănătoasă. Cu toate acestea, efectul fructozei asupra sănătății umane este o sursă de controverse din cauza faptului că oamenii consumă mai multă fructoză ca niciodată. Acest lucru se datorează adaosului de fructoză în multe alimente procesate. Fructoza este un zahăr natural prezent în fructe, sucuri de fructe, anumite legume și miere. În aceste forme, zaharurile din fructoză pot face parte dintr-o dietă nutritivă. Cu toate acestea, fructoza este, de asemenea, o componentă a siropului de porumb cu conținut ridicat de fructoză, pe care producătorii îl produc din amidon de porumb și îl adaugă în alimente precum sucuri și bomboane. Aceste alimente sunt mai puțin nutritive, dar o persoană le poate consuma cu moderație. Se crede că există o legătură între alimentele bogate în fructoză și obezitate, diabet și chiar unele tipuri de cancer. Cu toate acestea, nu este sigur că fructoza reprezintă neapărat o problemă de sănătate atunci când este consumată cu moderație. Acest articol se referă la fructoză, îți spunem ce este și ce rol are fructoza, în ce măsură este aceasta benefică pentru organism și nu numai.
Ce este fructoza?
Fructoza este un îndulcitor caloric. Poate proveni din fructe, sucuri de fructe, miere și chiar unele legume. Fructoza pură este, de asemenea, mult mai dulce decât alte tipuri de zahăr. Cele mai importante surse de fructoză din alimentație includ:
- zahărul de masă;
- mierea;
- nectarul de agave;
- sucurile de fructe;
- siropul de porumb.
Producătorii creează siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză prin adăugarea anumitor enzime la amidonul de porumb, care este în esență glucoză pură (un alt tip de zahăr) (2).
Fructoză vs. glucoză
Fructoza se poate lega de glucoză pentru a face zaharoză, sau zahăr de masă. Spre deosebire de fructoză, organismul descompune în mare măsură glucoza în celule. De obicei, intestinul subțire absoarbe acest zahăr și îl trimite către celule, pentru energie. Organismul digeră fructoza împreună cu glucoza mai ușor decât fructoza singură. Atunci când o persoană consumă glucoză, structura chimică a compusului face pancreasul să elibereze insulină, un hormon care permite celulelor să utilizeze glucoza pentru energie. Fructoza nu declanșează eliberarea de insulină sau eliberarea de hormoni (cum ar fi leptina, care îi spune creierului că o persoană este sătulă). De asemenea, nu inhibă hormonii care îi spun organismului unei persoane că îi este foame. Ca urmare, fructoza poate duce la creșterea în greutate, deoarece poate contribui la supraalimentare.
Surse și tipuri de fructoză
Există două tipuri de fructoză: fructoza de origine naturală și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Organismul le digeră pe ambele în același mod. Exemple de alimente naturale bogate în mod natural în fructoză sau fructani (lanțuri lungi de fructoză), includ:
- siropul de agave;
- suc de mere;
- mere;
- caramel;
- smochine uscate;
- miere;
- lemn dulce;
- melasă;
- pere;
- prune uscate;
- sorg.
Unele legume conțin fructoză, dar aceasta este de obicei în cantități mai mici decât fructele. Printre acestea se numără:
- sparanghel;
- rădăcinile de cicoare;
- praz;
- ceapă (1).
Fructoza din alimentele procesate
Persoana care dorește să își reducă aportul de fructoză ar trebui să evite alimentele cu următorii îndulcitori:
- sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză;
- caramel;
- miere;
- melasă;
- zahăr de palmier.
Cu alte cuvinte, ar trebui să evite produsele de patiserie ambalate, dulciurile și băuturile îndulcite.
Este fructoza bună pentru sănătate?
Fructoza provine din alimente naturale, cum ar fi mierea sau fructele, și poate fi sănătoasă în cadrul unei diete echilibrate. Cu toate acestea, oamenii ar trebui să-și limiteze consumul de forme procesate de fructoză, inclusiv de sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză. Unele cercetări sugerează că fructoza poate afecta în mod negativ sănătatea unei persoane în mai multe moduri:
Obezitate
Consumul unor cantități excesive de fructoză poate duce la un risc mai mare de obezitate și de afecțiuni conexe, cum ar fi sindromul metabolic. De asemenea, un consum excesiv de fructoză poate avea legături cu o dezvoltare crescută a grăsimii, deoarece poate modifica modul în care organismul descompune grăsimile și carbohidrații. Mai mult, consumul de fructoză ar putea duce la creșterea consumului de alimente, deoarece persoana nu se mai simte sătulă.
Rezistența la insulină
Cantitățile excesive de fructoză dietetică par să provoace inflamații care ar putea duce la rezistența la insulină. Rezistența la insulină înseamnă că glucoza se poate acumula în sânge, cauzând o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2.
Probleme cu ficatul
Consumul de fructoză ar putea duce la un risc crescut de boală hepatică grasă non-alcoolică. În această afecțiune, organismul stochează prea multă grăsime în celulele hepatice. Boala ficatului gras poate duce la deteriorarea și inflamarea ficatului, ceea ce poate duce la steatohepatită nonalcoolică, o afecțiune gravă care poate provoca:
- cicatrizarea ficatului;
- cancer la ficat;
- insuficiență hepatică;
- cancer colorectal (1).
Posibile cauze ale intoleranței la fructoză
Intoleranța la fructoză poate avea mai multe cauze posibile, inclusiv:
- factori genetici: pot juca un rol important în apariția intoleranței la fructoză. O anomalie genetică poate duce la deficiența unei enzime numită fructoză-1-fosfat aldolază, esențială pentru descompunerea fructozei în organism. Când această enzimă lipsește sau este insuficientă, fructoza se acumulează în organism, provocând simptomele de intoleranță.
- un consum excesiv de fructoză: poate, de asemenea, cauza intoleranța la fructoză. Acest tip de intoleranță nu este rezultatul unei probleme genetice, ci mai degrabă al unei diete nesănătoase. Alimentele bogate în fructoză sau în sirop de porumb cu înalt conținut de fructoză pot provoca această intoleranță.
- probleme de sănătate legate de tractul gastrointestinal: poate fi vorba despre sindromul intestinului iritabil sau boala celiacă, afecțiuni care pot contribui la dezvoltarea intoleranței la fructoză. Aceste afecțiuni pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi fructoza.
- îmbătrânirea: poate fi vorba despre scăderea generală a funcției enzimatice sau apariția unor modificări în microbiomul intestinal. Funcția enzimatică poate scădea odată cu vârsta, ceea ce poate duce la intoleranță la fructoză (2).
Simptome ale intoleranței la fructoză
Dacă dorești să știi care sunt semnele intoleranței la fructoză trebuie să știi unul dintre cele mai comune semne sunt problemele digestive, care pot include:
- balonare;
- crampe abdominale;
- diaree;
- constipație.
Aceste simptome pot apărea după consumul de alimente care conțin fructoză și sunt adesea asociate cu malabsorbția fructozei. La copii, intoleranța la fructoză poate provoca simptome comportamentale, cum ar fi:
- iritabilitate;
- hiperactivitate;
- dificultăți de concentrare.
În concluzie, fructoza, deși este un zahăr natural prezent în fructe, poate cauza probleme pentru unele persoane cu intoleranță la fructoză. Simptomele intoleranței la fructoză pot varia de la balonare și diaree, până la dureri abdominale și oboseală. Dacă suspectezi că ai intoleranță la fructoză, este important să consulți un medic și să îți ajustezi dieta.
Acest articol a fost realizat pe baza informațiilor preluate din:
(1) Medical News Today, „Is fructose bad for you?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323818
(2) Healthline, „Is Fructose Bad for You? The Surprising Truth”: https://www.healthline.com/nutrition/why-is-fructose-bad-for-you
Sursa foto: Shutterstock
Adaugă comentariu nou