Eugen Curteanu: Fondurile europene trebuie cerute cu cap!

Cătina, nucile, fructele din livezi şi cele de pădure pot constitui tot atâtea surse de venit pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud, cu singură condiţie: acestea şi alte resurse naturale să facă obiectul unor proiecte ce pot obţine finanţare de la Uniunea Europeană. Asta crede Eugen Curteanu, candidatul ARD la Senatul României în Colegiul 1.

Eugen Curteanu spune că şansa oamenilor din Bistriţa-Năsăud de a avea o viaţă mai bună este obţinerea de finanţări europene, individuale sau în asocieri, pentru proiecte prin care să se valorifice la maximum pământul şi resursele naturale. Candidatul ARD la Senat în Colegiul 1 consideră că, până la acest moment, fondurile comunitare pe care România le are la dispoziţie nu au fost folosite fie din neştiinţă, fie din neputinţă. Eugen Curteanu spune că majoritatea oamenilor, care poate şi-ar fi dorit să înceapă o afacere cu ajutorul banilor europeni, nu a fost suficient de bine informată despre oportunităţile oferite de programele de finanţare şi ce anume se poate face concret prin ele, nu a ştiut din ce capăt să apuce un proiect, nu a avut acces la consultanţă de specialitate sau, pur şi simplu, a avut rezerve în a crede în şansa de a-şi demara o investiţie cu astfel de fonduri.

Candidatul ARD la Senat în Colegiul 1 îşi asumă responsabilitatea ca, în cazul în care va deveni parlamentar, să-şi instruiască propriii colaboratori de la birourile din teritoriu pentru a fi capabili să ofere o minimă consultanţă pe finanţări europene oamenilor care îi solicită sprijinul. El spune că va face acest gest pentru că, în perioada în care a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a constatat că oamenii, pur şi simplu dacă nu au bani pentru a plăti un consultant, nici măcar nu reuşesc să afle ce fel de proiecte pot primi finanţare prin programele europene. Eugen Curteanu susţine că aceasta este una dintre cauzele principale pentru care România este acum codaşă la absorbţia fondurilor europene, iar alta este dată de birocraţia excesivă din acest domeniu.

Democrat-liberalul este de părere că locuitorii judeţului nostru trebuie să ştie că, atât prin acţiuni individuale, dar mai ales prin asocieri între proprietari, pot primi bani pentru înfiinţarea unor plantaţii, cum sunt, de exemplu, cele de cătină albă, de nuci, aluni, diverse soiuri de fructe de pădure sau pomi fructiferi. Eugen Curteanu spune că obţinerea unor finanţări pe acest segment se rezolvă multe dintre problemele judeţului nostru: se valorifică mari suprafeţe de teren lăsat acum în paragină, pământul ”înverzeşte” şi se asigură protecţia mediului, se asigură locuri de muncă şi venituri deloc de neglijat din exploatarea plantaţiilor şi valorificarea produselor.

Pentru că este adeptul asocierilor între proprietari în vederea atragerii de fonduri europene, Eugen Curteanu va face demersuri ca finanţatorii să ofere un punctaj suplimentar solicitanţilor de fonduri care fac parte dintr-o structură asociativă. Candidatul ARD la Senat spune că primele organisme cărora le va explica oportunitatea unui astfel de demers şi le va solicita introducerea unei condiţii de finanţare locală sunt Grupurile de Acţiune Locală (GAL-urile), pentru că acestea vor gestiona cea mai mare parte a programelor europene de dezvoltare regională.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5