Europa fotbalistică – această cucoană bătrână…

A trecut mai bine de o săptămână de la începutul „răzbelului” cu balonul rotund (sau destul de rotund- zic unii antrenori şi fotbalişti nemulţumiţi) din Africa de Sud. De o parte, clar, Europa, cu pretenţii de Everest în materie, iar dincolo, restul lumii: o parte mai tânără oarecum fiind team-urile din America Latină (Uruguay, Mexic, Paraguay), coreenii din sud şi nord, panterele Africii, australienii şi new-zeelandezii dintre oceane.

O mireasmă de seară, de civilizaţie fotbalistică trecută de apogeu, bătrână, împrăştie Europa noastră. Nu toată , ci aceea vestică cu deosebire, Estul lipsind efectiv, sârbii şi slovacii fiind din centrul continentului (noi însă de nicăieri). Şviţerii din Alpi bat Spania şi atâtea glorii valorând mai mult decât greutatea lor în kilograme de aur, dar neputincioase, să le plângi de milă. Britanicii, cei mai bogaţi ca valoare la bursa valorilor nu pot bate pe tinerii yankei, ba nici pe algerieni. Nu socotim doar golurile, ci alura jocului, incapacitatea de efort care să trezească admiraţia, Sosiţi cu pretenţii de cai mari, Gerard, Rooney et &….tobe goale, învechite. Să mai vorbim de neputinciosul cocoş galic, printre favoriţii la plecarea acasă cât mai devreme? Doar noi tremurăm din pricina acestor francezi, uitând că frâncii nu-s un neam de războinici, ci unul de pictori, gurmanzi, buni băutori, curtenitori de dame, de infatuaţi, ajunşi la mondiale printr-un gol fraudulos în „aţele” irlandeze. Jermania, extaziată de biruinţa cu Ţara boşimanilor ( patru boabe!), este bătută de Serbia (c-aşa a fost şi-n războaie). Cum de uitară ce dârz e sârbul, care şi murind o face eroic şi apoteotic? Slovenii fac egal cu nord-americanii doar furându-se acelora un gol perfect valabil. Iar batavii, ca nişte lalele timorate, abia pot da un gol ambiţioşilor samurai japonezi.

Un joc fără orizont, fără idei, bazat pe ceva tehnică, viclenie, pândind vreo eroare a adversarior. Dar, azi toată lumea ştie fotbal şi nu se pot ghici din care tufă iese nenorocirea. Nişte împotmoliţi în sumele enorme cu care sunt ţinuţi la cluburi superbogate, predispuşi la obezitate, stindardul tragicei decăderi ţinându-l jalnic Franţa.

Dincolo, echipe tinere, dornice de afirmare, cu deosebire din emisfera sudică (plus miraculosul Mexic!), care n-au de pierdut decât anonimitatea. Joc deschis, atletic, fără fiţe, cu dorinţă ardentă, tinerească de a produce surpriza. Uitaţi-vă la Forlan! Todeauna tinereţea sportivă trezeşte admiraţia. Desigur că mulţi au început prost la campionatele mondiale, revenindu-şi spectaculos, Italia fiind campioana acestui gen de comportament de la ridicol la glorie. Să lăsăm însă „războiul” pentru un balon colţuros şi cu o traiectorie adesea imprevizibilă, cum e cel aruncat anul acesta în teren…

( Una din cele mai bizare denumiri din ultimii două sute de ani mi se pare FIFA . Nu înseamnă asta Federaţia Internaţională pentru Fotbalul de Amatori? Dar, Sfinte Doamne, unde-s amatorii din fotbal, aşa măcar de sămânţă? Azi fotbalul nu mai e de mult un sport, ci o industrie gigantică a profitului. .)

Comentarii

29/06/10 14:28
Vizitator

Bizar e doar faptul că habar n-ai, dom-le ziarist, ce înseamnă de fapt FIFA. Acel "A" vine de la asociaţie şi nu de la amator.

29/06/10 00:11
Fanatik

Amator e doar autorul articolului. Dacă l-ar fi rugat pe dom' profesor Vanghelie să-i explice e şi cum e cu goagălul, ar fi ştiut că FIFA înseamnă Federaţia Internaţională de Fotbal-Asociaţie. Fédération Internationale de Football Association, cum ar zice franţuzu'.

28/06/10 20:09
Adrian

Nea Vasile, eşti într-o mare eroare. FIFA nu e acronimul de la Federaţia Internaţională pentru Fotbalul de Amatori ci al denumirii în franceză al acestei organizaţii: Fédération Internationale de Football Association.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5