Eveniment istoric la Buduș: Liturghie arhierească și aniversarea a 679 de ani de la prima atestare documentară a localității

Darius Echim

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 19 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, se va afla în mijlocul comunității din localitatea Buduș, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultima perioadă la biserica parohială. De asemenea, vor fi sărbătoriți 679 de ani de la prima atestare documentară a localității Buduș (1345-2024) printr-o serie de manifestări organizate de Primăria și Consiliul Local al comunei Budacu de Jos.

Programul manifestărilor va fi următorul:

  • Ora 9:00 – Ceremonia de primire a ierarhului;
  • Ora 9:30 – Binecuvântarea lucrărilor efectuate în ultima perioadă la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Buduș;
  • Ora 10:00 – Sfânta Liturghie arhierească, pe un podium special amenajat în fața lăcașului de cult. Răspunsurile liturgice vor fi date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca;
  • Ora 13:00 – Sfințirea Monumentului Eroilor din cele Două Războaie Mondiale și a Capelei Mortuare, amplasate în centru satului, în proximitatea Școlii și a Căminului Cultural din Buduș;

Pe monument au fost gravate numele celor 33 de eroi locali, fii ai satului Buduș, căzuți pe câmpurile de luptă din Primul și Al Doilea Război Mondial. Astfel, în cadrul ceremoniei, vor fi evocați cei care și-au dat viața pentru patrie, iar urmașilor acestora li se vor conferi plachete comemorative, în semn de recunoștință și apreciere față de jertfa înaintașilor.

  • Ora 18:00 – la Căminul Cultural din Buduș va avea loc premierea familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, va fi prezentată istoria localității și va fi vizionat filmul documentar-etnografic „Nuntă la români”, realizat în anul 1971 la Buduș.

 

Scurt istoric

Localitatea Buduş din comuna Budacu de Joc, județul Bistrița-Năsăud, este atestată documentar din anul 1345. Astfel, conform documentelor, „la 25 mai 1345, capitlul de Alba Iulia adevereşte că Ioan, fiul lui Petru de Bistriţa, şi fratele său, Petru, au dat doamnei Ecaterina, soţia comitelui Henchmann de Aiud, drept pătrime de fiică, o treime din moşia Buduş”. Anul acesta, la data de 25 mai 2024, localitatea Buduș va împlini 679 de ani de la prima atestare documentară.

Parohia Ortodoxă Buduş apare în documente încă din anul 1405, când aparţinea de Episcopia de Alba Iulia. În centrul satului, în mijlocul unui cimitir, se păstrează urmele unei bisericuţe (Sfânta Masă din piatră), unde astăzi este aşezată o troiţă. Conform istoricului Nicolae Iorga, prin anul 1631 se găsea, în satul Buduş, un episcop pe nume Benedict. Acesta a condus provizoriu Episcopia Romanului, fiind numit locţiitor de episcop la Roman în anul 1630, continuând să figureze la acestă episcopie până în anul 1641, după care nu se mai știe nimic concret despre el, considerându-se că s-a retras la Mănăstirea Suceviţa. Conform documentelor, „la 7 mai 1631, Benedict, locţiitorul de episcop al Romanului, găsindu-se în satul Budişor azi Buduş, din apropierea oraşului Bistriţa, scrie lui Martin Budansky, în legătură cu unele treburi ale episcopiei din Roman. Tot din Buduş, ierarhul trimite la Suceviţa pe diaconul Teodor, ocazie cu care dăruieşte mânăstirii un cal” (Revista „Studii Teologice”, Seria II, anul VIII, nr. 7-8, 1956, p. 531-532).

Biserica actuală din Buduș, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construită în perioada 1903-1907, fiind sfințită în data de 28 octombrie 1907, de către arhim. dr. Miron Cristea, mai târziu primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1947, biserica a fost reparată și zugrăvită, iar în data de 4 noiembrie 1951 a fost resfințită de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Colan. În perioada 1981-1984 s-au efectuat alte reparații interioare și exterioare, sfântul lăcaș fiind împodobit cu pictură în tehnica tempera grasă. Pictura bisericii a fost sfințită la data de 1 februarie 1987, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, în vremea aceea Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.

Între anii 2005-2008, la exteriorul bisericii s-au efectuat lucrări de renovare, înlocuindu-se toată tencuiala, până la cărămidă; s-a zidit un nou pridvor, care a fost pictat; s-a montat instalaţia de încălzire în biserică şi s-au efectuat alte lucrări de întreținere și înfrumuseţare. În data de 22 iunie 2008, lăcașul de cult a fost resfinţit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

În ultimii ani, din nou au fost realizate lucrări de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior. A fost înlocuită tabla de pe biserică; s-a montat un sistem de iluminat arhitectural; fundația și scările de la intrare au fost placate cu granit; au fost automatizat clopotele; au fost schimbate toate geamurile; s-a montat un sistem de aer condiținat; au fost schimbate covoarele; a fost refăcut gardul din jurul bisericii și multe altele. Toate aceste lucrări vor fi binecuvântate la data de 19 mai 2024, în Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care va oficia Sfânta Liturghie, va sfinți Monumentul Eroilor din cele Două Războaie Mondiale și Capela Mortuară, amplasate în centrul satului, ambele fiind ridicate de Primăria și Consiliul Local al comunei Budacu de Jos.

Din anul 1997 până în prezent, Parohia Ortodoxă Buduș și filia Budacu de Jos sunt păstorite de preotul Teofil Moldovan.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5