Sărbătoare la Buduș
În Duminica a 22-a după Rusalii (a bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), Biserica Ortodoxă din Buduș, sfințită în urmă cu 117 ani de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit cu anticipație ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pomeniți în calendar la data de 8 noiembrie.
Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preacucernicul părinte lect. univ. dr. Daniel Mocanu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, alături de un sobor de clerici format din preotul Teofil Moldovan, parohul comunității din Buduș, preotul Ovidiu Cornel Borodi, parohul comunității din Budacu de Sus, și preotul Florin Moldovan, parohul Bisericii „Buna Vestire” din Bistrița.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi.
În cuvântul de învățătură adresat comunității, părintele lect. univ. dr. Daniel Mocanu a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii a 22-a după Rusalii, în care a fost ilustrată pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.
„Prin această parabolă, Domnul ne vorbește despre lumea de dincolo, ne vorbește despre cum se va face judecata, anticipează și ne arată cum va fi lumea de dincolo, cum vor fi cei care sunt într-o stare bună și cum vor fi cei care sunt într-o stare mai puțin bună. De asemenea, Domnul ne învață cum să prețuim viața în așa măsură încât să putem dobândi Împărăția Cerurilor. (...) Să medităm la această parabolă și să reflectăm la clipa despărțirii noastre de această lume, care este umbră și vis, căci, odată plecați, nu mai este cale de întoarcere, ci pășim înspre lumea de dincolo. Iar dacă am plecat din lumea aceasta, să căutăm ca ceea ce am agonisit în viața aceasta să sporim în lumea de dincolo. Mă gândesc aici la toate faptele cele bune și la tot ceea ce Hristos ne îndeamnă să facem. De aceea, să-L rugăm pe Domnul să ne dăruiască înțelepciune, să ne dăruiască har, să ne dăruiască sfârșit creștinesc vieții noastre, astfel încât, atunci când vom trece în lumea de dincolo, să fim în comuniune cu Dumnezeu și cu sfinții, și astfel să ne bucurăm pururea de harul și de mila Lui”, a spus părintele profesor.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Teofil Moldovan a mulțumit pentru prezență părintelui lect. Daniel Mocanu, celorlalți părinți împreună-slujitori, teologilor de la Cluj, autorităților locale, fiilor satului și tuturor celor prezenți la hramul bisericii, în frunte cu primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.
În semn de prețuire și recunoștință, tânăra Alina Daria Pop i-a oferit părintelui Daniel Mocanu un aranjament floral.
La hram au participat distinși invitați, numeroși localnici și fii ai satului, precum și oficialități locale, în frunte cu primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.
Scurt istoric
Localitatea Buduş din comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud, este atestată documentar din anul 1345. Astfel, conform documentelor, „la 25 mai 1345, capitlul de Alba Iulia adevereşte că Ioan, fiul lui Petru de Bistriţa, şi fratele său, Petru, au dat doamnei Ecaterina, soţia comitelui Henchmann de Aiud, drept pătrime de fiică, o treime din moşia Buduş”. Anul acesta, la data de 25 mai 2024, localitatea Buduș va împlini 679 de ani de la prima atestare documentară.
Parohia Ortodoxă Buduş apare în documente încă din anul 1405, când aparţinea de Episcopia de Alba Iulia. În centrul satului, în mijlocul unui cimitir, se păstrează urmele unei bisericuţe (Sfânta Masă din piatră), unde astăzi este aşezată o troiţă. Conform istoricului Nicolae Iorga, prin anul 1631 se găsea, în satul Buduş, un episcop pe nume Benedict. Acesta a condus provizoriu Episcopia Romanului, fiind numit locţiitor de episcop la Roman în anul 1630, continuând să figureze la această episcopie până în anul 1641, după care nu se mai știe nimic concret despre el, considerându-se că s-a retras la Mănăstirea Suceviţa. Conform documentelor, „la 7 mai 1631, Benedict, locţiitorul de episcop al Romanului, găsindu-se în satul Budişor (azi Buduş) din apropierea oraşului Bistriţa, scrie lui Martin Budansky, în legătură cu unele treburi ale episcopiei din Roman. Tot din Buduş, ierarhul trimite la Suceviţa pe diaconul Teodor, ocazie cu care dăruieşte mânăstirii un cal” (Revista „Studii Teologice”, Seria II, anul VIII, nr. 7-8, 1956, p. 531-532).
Biserica actuală din Buduș, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost construită în perioada 1903-1907, fiind sfințită în data de 28 octombrie 1907, de către arhim. dr. Miron Cristea, mai târziu primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.
În anul 1947, biserica a fost reparată și zugrăvită, iar în data de 4 noiembrie 1951 a fost resfințită de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Colan. În perioada 1981-1984 s-au efectuat alte reparații interioare și exterioare, sfântul lăcaș fiind împodobit cu pictură în tehnica tempera grasă. Pictura bisericii a fost sfințită la data de 1 februarie 1987, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, în vremea aceea Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.
Între anii 2005-2008, la exteriorul bisericii s-au efectuat lucrări de renovare, înlocuindu-se toată tencuiala, până la cărămidă; s-a zidit un nou pridvor, care a fost pictat; s-a montat instalaţia de încălzire în biserică şi s-au efectuat alte lucrări de întreținere și înfrumuseţare. În data de 22 iunie 2008, lăcașul de cult a fost resfinţit de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.
În ultimii ani, din nou au fost realizate lucrări de restaurare și înfrumusețare, atât la exterior, cât și la interior. A fost înlocuită tabla de pe biserică; s-a montat un sistem de iluminat arhitectural; fundația și scările de la intrare au fost placate cu granit; au fost automatizat clopotele; au fost schimbate toate geamurile; s-a montat un sistem de aer condiționat; au fost schimbate covoarele; a fost refăcut gardul din jurul bisericii și multe altele. Toate aceste lucrări au fost binecuvântate la data de 19 mai 2024, în Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, a sfințit Monumentul Eroilor din cele Două Războaie Mondiale și Capela Mortuară, amplasate în centrul satului, ambele fiind ridicate de Primăria și Consiliul Local al comunei Budacu de Jos.
Din anul 1997 până în prezent, Parohia Buduș și filia Budacu de Jos sunt păstorite de preotul Teofil Moldovan.
Text și foto: Darius Echim
Citiţi şi:
- Hramul bisercii parohiale din Buduș. Printre invitați, oaspeți de seamă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca
- Biserica Ortodoxă din Buduș, sfințită de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil!
- Mitropolitul Andrei a binecuvântat lucrările de la Biserica Ortodoxă din Buduș! Au fost sfințite Monumentul Eroilor și capela! Distincții pentru primarul Florin Sandu Simionca și secretarul Florin Vărărean
- Eveniment istoric la Buduș: Liturghie arhierească și aniversarea a 679 de ani de la prima atestare documentară a localității
- Comunitatea din Buduş şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. Arhimandritul Benedict Vesa, alături de parohul Teofil Moldovan. Sfeştanie la căminul cultural, reabilitat cu fonduri europene
Adaugă comentariu nou