Hramul bisercii parohiale din Buduș. Printre invitați, oaspeți de seamă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca

În Duminica a 24-a după Rusalii, 6 noiembrie 2022, Biserica Ortodoxă din Buduș, sfințită în urmă cu 115 ani, de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, pomeniți în calendar la data de 8 noiembrie.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de preacucernicul părinte conf. univ. dr. Marin Cotețiu, restaurator și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, secția Artă Sacră, alături de un sobor de clerici format din preotul Teofil Moldovan – parohul comunității din Buduș, preotul Liviuț Tătar – parohul Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Dipșa și preotul Florin Moldovan - parohul Bisericii „Buna Vestire” din Bistrița.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură adresat comunității, părintele conf. univ. dr. Marin Cotețiu a tâlcuit pericopa evanghelică a duminicii a 24-a după Rusalii, a învierii fiicei lui Iair, minune săvârșită de Mântuitorul Iisus Hristos.

„Este o Evanghelie a speranței, a bucuriei, a smereniei și a răsplătirii virtuților credinței prin sănătate și prin înviere”, a spus părintele profesor.

De asemenea, acesta le-a vorbit credincioșilor și despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii comunității parohiale.

„Îi rog pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, cei care sunt simboluri ale dreptății și iubirii, să ne fie și nouă rugători ș mijlocitori la Bunul Dumnezeu, să ne ajute să fim buni și iubitori asemenea lor”, a transmis pr. conf. Marin Cotețiu.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Teofil Moldovan a mulțumit pentru prezență părintelui conf. univ. dr. Marin Cotețiu, celorlalți părinți împreună-slujitori, teologilor de la Cluj, autorităților locale, fiilor satului și tuturor celor prezenți la hramul bisericii, în frunte cu primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca.

Din partea comunității, părintele conf. Marin Cotețiu a primit o cruce pectorală sculptată în lemn, volumul II „Mănăstiri și biserici din Transilvania” (album ce prezintă patrimoniul artistic material și spiritual al mănăstirilor și bisericilor din Transilvania) și un aranjament floral.

Scurt istoric

Localitatea Buduş apare în documente încă din anul 1345. Astfel, la 25 mai 1345, capitlul de Alba Iulia adevereşte că Ioan, fiul lui Petru de Bistriţa, şi fratele său, Petru, au dat doamnei Ecaterina, soţia comitelui Henchmann de Aiud, drept pătrime de fiică, o treime din moşia Buduş. Anul acesta, la data de 25 mai 2022, localitatea Buduș a împlinit 677 de ani de la prima atestare documentară.

Parohia Ortodoxă Buduş apare în documente încă din anul 1405, când aparţinea de Episcopia de Alba Iulia. În centrul satului, în mijlocul unui cimitir, se păstrează urmele unei bisericuţe (Sfânta Masă din piatră), unde astăzi este aşezată o troiţă. Prin anul 1631 se găsea, în satul Buduş, un episcop cu numele Benedict. Acesta a condus provizoriu Episcopia Romanului (1633), apoi s-a retras la Mănăstirea Suceviţa.

Biserica Ortodoxă din Buduș a fost construită în perioada 1903-1907, fiind sfințită în data de 28 octombrie 1907, de către arhim. dr. Miron Cristea, mai târziu primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Lăcașul de cult i-a primit atunci ca ocrotitori spirituali pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În anul 1947, biserica a fost reparată și zugrăvită, iar în data de 4 noiembrie 1951 a fost resfințită de vrednicul de pomenire Episcopul Nicolae Colan. În perioada 1981-1984 s-au efectuat alte reparații interioare și exterioare, sfântul lăcaș fiind împodobit cu pictură în tehnica tempera grasă. Pictura bisericii a fost sfințită la data de 1 februarie 1987, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira, în vremea aceea Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.

Ultimele reparații s-au făcut între anii 2005-2008, efectuându-se lucrări de reparaţie a exteriorului bisericii, înlocuindu-se toată tencuiala, până la cărămidă; s-a zidit un nou pridvor, care a fost pictat; s-a montat instalaţia de încălzire în biserică şi s-au efectuat alte lucrări de înfrumuseţare. În data de 22 iunie 2008, lăcașul de cult a fost resfinţit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop, pe atunci episcopul-vicar al Eparhiei Clujului.

Din anul 1997 până în prezent, Parohia Buduș și filia Budacu de Jos sunt păstorite de preotul Teofil Moldovan.

 

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5