Evenimente, ştiri din lumea creştină

* În Basilica ”Santa Maria del popolo” din Roma s-a deschis o expoziţie pentru perioada 27 noiembrie- 6 ianuare 2010 cu tema „100 de iesle ale Naşterii Mântuitorului”. La această manifestare, Institutul Academia de Romania participă cu 11 icoane (anunţă postul deradio Vatican).

* Patriarhul Kiril al Moscovei şi întrregii Rusii declară că solicitarea câtorva deputaţi comunişti din Dumă (Parlamentul Rusiei) de a înlocui cuvintele despre Dumnezeu din Imnul de stat („Rusia, pământ unic, protejat de Dumnezeu”) prin „patrie iubită de noi” poate atrage asupra ţării o nouă catastrofă. „Atunci când Imnul spunea să ne bazăm „pe noi”, a venit asupra ţării urgia celui de al doilea război mondial. Trebuiesăevităm o nouă tragedie.”

* Reprezentanţi ai Comunităţii evreieşti din R. Moldova au instalat o Menoră (candelabru evreiesc cu şapte braţe) la intrarea în grădina publică „Stefan cel Mare şi Sfânt”, cu prilejul sărbătorii evreieşti Hanuka. Preoţi ai Mitropoliei Basarabiei şi sute de cetăţeni au venit cu baroase şi alte instrumente, dislocând Menora şi aruncând-o la picioarele statuiii voievodului. Ei au precizatcă această Menoră este o insultă adusă R. Moldova, care este o ţară ortodoxă. Guvernul şi primarul Chişinăului, Dan Chirtoacă au condamnat gestul, intoleranţa politică şi religioasă fiind pedepsite de legislaţia ţării cu amendă sau închisoare până la trei ani.

.

* La 13 decembrie ale anului curent episcopului Justinian Chira-Maramureşanul, i s-a acordat titlul onorific de Arhiepiscop de onoare al Episcopiei Maramureşului, conform unei hotărâri a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, la împlinirea a 37 de ani de activitate.. Festivitatea decernării s-a bucurat de prezenţa Preafericitului Patriarh Daniel şi a unui impresionant sobor de preoţi.

* Teroare în Somalia. Mare parte a acestui stat din Cornul Africii de est se află sub control islamist, guvernul fiind incapabil să controleze întreg teritoriul. Astfel, în satul Afgaye, controlat de miliţiile islamiste, un bărbat surprins în aduter a fost condamnat a fi lapidat (ucis cu pietre), ceea ce a stârnit o revoltă. Cum islamiştii au dominat conflictul, bărbatul-Mohamed Abukar Ibrahim a fost îngropat până la brâu, conform legii islamice Sharia şi i s-a spart capul cu pietre.

* Episcpii mai în vârstă din Bulgaria sunt înclinaţi să sărbătorească din nou Crăciunul pe 7 inuarie, conform calendarului gregorian. După căderea regimului comunist, Crăciunul s-a sărbătorit la 25 decembrie, abandonând stilul vechi. Preotul din satul Chelochipene a cerut Sinodului Bisericii Orodoxe Bulgare să revină la vechiul calendar. Cererea va fi examinată în curând.

* Cu prilejul aniversării a 400 de ani de la inventarea telescopului, de către Galileo Galilei (mai mult o lunetă-n.n.), Papa Benedict al XVI-lea a afirmat că succesele ştiinţei nu trebuie să fie un element de despărţire între ştiinţă şi religie. „Şi astăzi, Universul naşte întrebări, iar răspunsurile noastre nu sunt totdeauna satisfăcătoare” a spus Sfântul Părinte.

* Consiliu Mondial al Bisericilor, cu sediul la Geneva a făcut „un apel la public” (pentru ce nu la credincioşi?) spre a protesta împotriva intenţiei de a se construi 900 de locuinţe în cartierul de est al Ierusalimului, cu predominanţă etnică palestiniană. (Să nu fi citit onoratul Consiliu în Vechiul Testament că Ierusalimul este capitala istorică eternă a poporului evreu, dată de Dumnezeu?)

Selecţie şi adaptare,

prof. Vasile Găurean

Notă: Se folosesc informaţiile agenţiilor: „Basilica”, „Lăcaşuri ortodoxe”, comunicatele Ministerului Culturii şi Cultelor, publicaţiilor „Lumina” (al Patriarhiei Ortodoxe Române) „Osservatore Romano” şi „La Croix”, reviste neoprotestante din România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5