Biblioteca „George Coşbuc”, la cel mai important târg de carte din ţară

Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” Bistriţa-Năsăud a fost prezentă la Târgul de Carte Gaudeamus. În cadrul celui mai mare eveniment de profil din ţară, a fost lansat albumul „Monumente funerare evreieşti din judeţul Bistriţa-Năsăud”, alcătuit de Ioan Pintea şi având o concepţie grafică semnată de David Dorian.
Proiectul editorial apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean include un fragment din poemul „Cimitire evreieşti” semnat de Ioan Pintea şi o prefaţă scrisă de Carol Iancu, membru de onoare al Academiei Române şi este dedicat memoriei lui Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bistriţa-Năsăud care, înainte de a trece la cele veşnice i-a dat managerului Bibliotecii Judeţene o listă cu monumentele funerare care merită a fi incluse în album.
În cartea apărută la Editura Mega, în condiţii deosebite, include pietre funerare de la cimitirele din Beclean, Luşca, Năsăud, Negrileşti, Nimigea de Jos, Nuşeni, Prundu Bârgăului, Rebrişoara, Reteag, Rodna, Şieu Măgheruş, Spermezeu, Telciu, Romuli, Lechinţa şi Bistriţa, monumentele holocastului, lagărul de la Bistriţa, monumentul deportaţilor, monumentul „Memorialul vieţii”, dar şi Sinagoga Bistriţa.
La lansarea de la Bucureşti a fost prezent Aurel Veiner, preşedintele Fundaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, şi Alexandru Marinescu, directorul Editurii evreieşti Hasefer. Toţi cei prezenţi au remarcat unicitatea acestui volum în peisajul românesc.
O altă lansare a Bibliotecii Judeţene a fost a volumului „Întrebări despre Dumnezeu”, apărut la Editura Junimea şi conţinând o selecţie din poeziile lui George Coşbuc şi un studiu introductiv de Doru Scărlătescu.
Despre poezia coşbuciană, dar şi despre proiectele instituţiei bistriţene ce poartă numele marelui poet de pe meleaguri năsăudene au vorbit directorul editurii, Lucian Vasiliu, şi managerul Bibliotecii, Ioan Pintea.
Iniţiat şi organizat de postul public de radiodofuziune, Gaudeamus, „cel mai citit târg de carte de la cel mai ascultat radio”, s-a derulat la Romexpo, sub semnul aniversării a 30 de ani de la momentul istoric al Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Peste 8.000 mp de standuri au găzduit sute de mii de titluri şi aproape 900 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe și dezbateri cu teme ce acoperă un spațiu vast, de la ficțiune și suspans până la gastronomie și poezie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5