Extremismul ungar bate de departe pe cel românesc

Aş vrea să încep acest articol prin a pune o întrebare cititorului: câţi dintre noi, de 1 decembrie, ne preocupăm să sărbătorim Ziua Naţională a României prin arborarea drapelului naţional la geamul apartamentului sau casei în care locuim? În secolul XXI, în România, acest gest pare unul uşor deplasat şi, probabil, vei fi arătat foarte uşor cu degetul şi vei fi considerat o persoană uşor ciudată. O altă concluzie a zilelor noastre este aceea că în România de astăzi conceptul de „naţionalist” a ajuns să aibă preponderent conotaţii peiorative, fiind atribuit acelor persoane care au curajul să spună că simt ceva cu adevărat pentru această ţară. Este de ajuns să ne uităm la vecinii din jurul nostru pentru a vedea cât de mult greşim pentru că nu avem tăria de caracter de a fi mândri că suntem români, pentru că nu avem curajul să ne asumăm o identitate care de mai bine de 2000 de ani a servit cu credinţă şi loialitate Europa. De ce spun acest lucru: zilele trecute, un prieten mi-a pus la dispoziţie o traducere a poziţiei exprimate de europarlamentul Jobbik, Szegedi Csanad, pe site-ul ungar www.barikad.hu. care, pe de o parte, m-a indignat profund, dar, pe de altă parte, m-a făcut să înţeleg cât de departe suntem noi românii, cu adevărat, de ceea ce înseamnă extremismul şi naţionalismul dus la extrem. Sub titlul, „Transilvania aparţine Sfintei Coroane şi nu cupolelor de ceapă”, publicat la sfârşitul lunii august pe siteul la care am făcut referire, europarlamentarul ungar aduce jigniri profunde poporului şi naţiunii române, scoţând la iveală sentimente reale de xenofobie. Pentru a înţelege despre ce vorbesc, voi spicui, în traducere liberă, din textul scris de Szegedi Csanad: „…în Transilvania e în toi descălecarea sub forma cupolelor de ceapă (n.a. - aluzie la bisericile aparţinând Bisericii Ortodoxe Române). După schimbarea regimului, peste tot în România au fost construite, din bugetul ţării, mai mult de patru mii de biserici ortodoxe, în timp ce bisericile maghiare sunt condamnate la moarte…ce face între timp cel de-al doilea Guvern Orban? Exact ceea ce a făcut şi în timpul preşedinţiei ungare la UE: nimic. Tace, evită conflictele şi oferă de bună-voie descălecătorilor români ceea ce strămoşii noştri au câştigat cu sângele lor…De aceea doresc să-i reamintesc domnului Viktor Orban că Transilvania aparţine Sfintei Coroane şi nu cupolelor de ceapă”.

Nu cred că vreun politician român şi-a permis vreodată, în cei 20 de ani de democraţie, un asemenea discurs la adresa politicii interne a altui stat. Nu am sesizat o astfel de abordare la organizaţiile noastre apreciate ca fiind ultra-naţionaliste sau extremiste, indiferent că a fost vorba de minorităţile naţionale, sexuale, religioase sau de altă natură din România, sau de comunităţile româneşti din ţările vecine nouă. O asemenea abordare din partea unui europarlamentar, fie el şi aparţinând Partidului extremist „Jobbik”, spune multe despre nivelul naţionalismului practicat în Ungaria. Cred că mulţi politicieni români, autodefiniţi ca naţionalişti şi ultranaţionalişti, ar avea de învăţat de la „omologii” lor ungari, înainte de a ieşi „la rampă” cu mesaje de mobilizare a electoratului.

Comentarii

12/10/11 12:34
Vizitator

Daca ne iubim tara in care traim sau nu, daca suntem mai mult sau mai putin patrioti... ramane de vazut. Toate astea se reflecta in starea de fapt, cat de bine traim aici, care este siguranta zilei de maine, care este starea de siguranta si ordine publica, cat de bine este aparata de lege proprietatea privata a cetateanului de rand ( nu doar a "baronilor locali si nationali" ). Uitati, eu in suflet sunt roman adevarat, dar daca m-as duce intr-o alta tara unde sa traiesc mai bine si mai decent, unde sa regasesc tot ceea ce am scris mai sus, efectiv ma intreb cat de des mi-as mai aduce aminte de Romania. As pune cu drag drapelul tarii la poarta sau la balcon, dar de unde sa-l cumpar ? In America sunt drapele, steaguri,fanioane,insigne si tot felul de gablonzuri cu stema si simbolurile nationale americane, pe cand la noi, absolut nimic. As purta cu cinste in piept, pe reverul oricarei haine stema si drapelul tarii, dar la noi nu exista in comert.
Pestele de la cap se impute si la noi deja "pute rau de tot". "Extremismul maghiar"...? O fi... poate, dar fata de ceea ce ne reprezinta in strainatate si nu numai, ma apuca "cutremurul". Peste tot se arata la TV numai tigani si tot soiul de borfasi si de cersetori, care dorm prin gunoaie si prin tot felul de locuri intesate de mizerie si agreseaza pe oricine-i iese in cale si are si tupeul sa spuna atunci cand este luat la intrebari de autoritati, ca de... el este "roman"... si implora mila de la statul roman sa-l apere si sa-l protejeze. Sunt curios cati dintre acesti "mizerabili" sunt si din Ungaria... si atunci va intrebati de ce acest extremism... ca doar pe la ei trecem cand mergem la cersit si la facut tot felul de prostii si de a ne face de toata "cacaua" in fata lumii intregi... Europene sau din alta parte.
Nu inteleg , de ce autoritatile romane, nu instituie si nu incrimineaza o noua infractiune si anume " compromiterea statului Roman,onoarei si a demnitatii de cetatean roman " prin aceste fapte reprobabile . Cand sunt "expulzati" inapoi in Romania si cand se inapoiaza in tara toti acesti mizerabili care ne fac de ras, sa fie bagati in puscarie pe ani grei de temnita si dusi la munca fortata, pana-si ispasesc pedepsele. Intr-un fel, nu este rau ca Europa chiar si America acum mai recent, vad adevarata situatie cu tiganii si cu bandele de mafioti, care pe zi ce trece "guverneaza" Romania. Ma mir cum pot sta toti militarii tarii cu mainile in san sa asiste neputinciosi, cum suntem batjocoriti cu totii si Guvernul Romaniei sta si doar "asista" la ceea ce se intampla. Nu se gaseste un general cu sange in vene sa initieze niste masuri drastice de reabilitare a romanilor si de a reintrona ordinea si disciplina in aceasta tara ? Eu as fi primul care m-as "inrola"... Chiar atat de neputinciosi suntem in fata tuturor derbedeilor care ne-au facut de ras peste tot ? De ce nu se confisca toate averile si toate bunurile care nu se pot justifica dupa veniturile legale ale acestora ? Exista "smecheri" care n-au nici un salariu, nici un venit legal, dar au averi mult peste posibilitatile lor si isi bat joc de toata lumea si de Guvern si de ea Romanie. Iata... doar cateva dintre intrebarile pe care mi le pun eu ca simplu roman, care stau si asist cum suntem batjocoriti peste tot, atat in tara cat si inafara si atunci ma intreb, oare mai am sentimentul de patrie si patriotism... ? Cu siguranta ca EU, DA! Dar oare toti ceilalti conationali care au impanzit peste tot Europa... ? N-as prea crede...
Democratie, cu o tara de oameni someri, saraci, needucati, fara serviciu, fara un mijloc de trai asigurat... este doar o inchipuire , doar o iluzie. Inclin sa cred, ca intentia de dictatura a d.lui actual Presedinte Basescu, este bine venita si ar fi singura solutie, sa-i puna pe romani la munca. In tara asta romaneasca, unde pamantul este lasat in paragina ,in nelucrare si salbaticire si stam si plangem ca n-avem ce manca... Eu as inchide granitele total si as institui un control sever la frontiera si as interzice importul la absolut totul ce se poate produce in tara, pentru ca numai asa se pot asigura locuri de munca aici si numai asa, produsele noastre, bune-rele cum sunt, ar asigura supravietuirea acestui popor. Iar cu tiganii si toti ceilalti care pleaca peste hotare si ne fac de ras, s-ar gasi suficiente rezerve daca exista vointa politica, de a-i aduce inapoi, de a le da pamant si de a-i pune la munca in agricultura sa-si castige traiul zilnic prin munca nu porin cersit si nu i-as lasa sa iasa din aceste zone: ori muncesc ori sa crape de foame. Sunt extremist ? Nu prea cred, as spune mai degraba ca as fi unul care ar da sens vietii si traiului decent in aceasta tara. Acum ne pare rau dupa Ceausescu, dar asa tigano-tatar cum era, a fost un mare patriot si cu totii aveam un loc de munca asigurat, iar ziua de maine nu ridica o anumita problema ... Era rau, era bine... nu stiu... apreciati dumneavoastra... dar ca acum era in ori ce caz, mult mai bine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5