Blestemul Trianonului

Coaliția de centru-dreapta din Ungaria, FIDESz-KDNP, a adoptat în ultmul an de zile o serie de măsuri controversate, care au bulversat atât proprii cetățeni, cât și pe cei din statele limitrofe, membri și ei ai Uniunii Europene, instituție pe care autoritățile ungare au prezidat-o în intervalul ianuarie-iunie 2011. Ne referim in acest caz la Legea dublei cetățenii și la Legea solidarității naționale, cea care cheamă la reflecție atunci când este vorba despre Tratatul de la Trianon, tratat prin care Ungaria a cedat, în anul 1920, părțile ce reveneau de drept statelor din vecinătatea sa. Aceleași probleme le-a generat și modificarea Constituției Ungare, în preambulul acesteia regăsindu-se referiri explicite la necesitatea depunerii tuturor eforturilor pentru refacerea Ungariei Mari, protejate de Sfânta Coroană.

Au existat numeroși politicieni din legislativul ungar (în special cei aparținând partidului cu vederi ultra-naționaliste, dacă nu chiar extremiste - Jobbik) care, pe parcursul dezbaterilor parlamentare, cereau chiar respingerea prevederilor tratatului de la Trianon, considerat drept un atentat la adresa securității naționale a Ungariei. La momentul adoptării lor, aceste acte normative au produs o ușoară vâlvă la nivelul Uniunii Europene, dar se pare că politicienii nu au vrut să deranjeze prea mult președinția ungară a UE, astfel că inițiativele au fost destul de timide.

Dar iată că, la nici cinci zile de la încheierea președinției ungare, Parlamentul European a adoptat în 5 iulie, cu 331 voturi pentru și 274 împotrivă, o rezoluție comună prin carea autoritățile ungare sunt chemate să răspundă problemelor și îngrijorărilor sesizate de Comisia de la Veneția și să implementeze recomandările acesteia, fie prin amendarea noii Constituții, fie prin viitoare legi constituționale. Conform Parlamentului European, drepturile fundamentale ale omului trebuie garantate mai explicit de noua constituție ungară, solicitându-se Comisiei Europene să analizeze cu atenție atât textul Constituției cât și eventualele modificări ce vor fi aduse acesteia de autoritățile ungare, în vederea respectării acqui-ului comunitar, în general, și Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, în particular. Rezoluția a fost semnată de majoritatea grupurilor parlamentare, excepție făcând Partidul Popular European, entitate la care FIDESz este afiliat.

Probabil că rezoluția Parlamentului European va mai tăia din avântul pe care unii politicieni ultra-naționaliști din ungaria îl au atunci când vine vorba de granițe și teritorii. În același mod, poate că implicarea forului european va avea efecte pozitive și asupra acelor politicieni ungari care și-au făcut obiceiul de a vizita România pentru a ațâța spiritele, încercând să convingă maghiarii că acum nu le este bine la ei în țară decât dacă vor ridica un zid împotriva românilor, zid numit, evident, autonomie teritorială. Sperăm că aceasta este doar prima reacție justificată a Europei Unite împotriva unor curente ultra-naționaliste care nu își mai au rostul în zilele noastre. Din păcate, în cazul în care asemenea porniri nu sunt rupte din fașă există pericolul real ca generațiile viitoare să crească într-un permanent sentiment de ură și nemulțumire la adresa vecinilor, situație care poate foarte ușor să ducă la conflicte interetnice și, de ce nu, la un război regional, dacă nu unul mondial.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5