Festivalul Coral de Muzică Sacră „Tudor Jarda” Năsăud, ediţia a III-a

Iubitorii muzicii corale s-au întâlnit şi în acest an „de criză” duminică, 30 mai 2010, în „Oraşul Academicienilor” Năsăud, continuând frumoasa iniţiativă din 2008 a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi a Societăţii Corale „A. Mureşanu” Bistriţa, împreună cu Primăria Năsăud şi Parohia „Sf. Nicolae” Năsăud, în memoria marelui compozitor Tudor Jarda.

Au răspuns invitaţiei organizatorilor şi au evoluat în Catedrala „Sf. Nicolae” din localitate formaţii corale de renume din ţară şi invitaţi de onoare din ţară şi din străinătate.

În faţa Sf. Altar au interpretat piese sacre din repertoriul naţional şi internaţional: Societatea Corală „Andrei Mureşanu” Bistriţa şi Coral „Deisis” din Năsăud, ambele avându-l la pupitru pe arhid. prof. Cornel Pop, corul mixt „Glasul Chioarului” din Şomcuta Mare, jud. Maramureş, sub bagheta prof. Iustin Podăleanu, Corul bărbătesc „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, sub bagheta prof. Emil Forfotă (care au dat şi răspunsurile la Sf. Liturghie), Corul „Anotimpuri” al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, pregătit şi dirijat de prof. Carolina Karoli, precum şi invitaţii de onoare ai festivalului: Corul „Giuseppe Zelioti” din Mandello del Lario, Italia şi mezzosoprana Alexandra Hordouan cu baritonul Horaţiu Ruşti de la Opera din Cluj-Napoca, în acompaniamentul lui Lucian Duşa la pian.

Festivalul a fost un frumos cadou făcut iubitorilor muzicii corale, în maniere interpretative ce au atins apogeul, cu îndreptăţite aplauze ale acestora, cu alese felicitări şi cu merituoase diplome din partea organizatorilor, înmânate de dl. Nicolae Gălăţan, preşedintele CJC Bistriţa-Năsăud.

A fost „rugăciunea de după rugăciune” din Catedrala năsăudeană, făcându-se încă o dată dovada că muzica poate fă un bun ambasador al cunoaşterii şi prieteniei dintre oameni, dar şi un terapeut al sufletelor.

Felicitări dirijorilor pentru modul excepţional în care şi-au pregătit formaţiile şi organizatorilor pentru reuşita festivalului,

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5