Pensionarii şi-au strigat disperarea în stradă

,,Foamea ne pândeşte!”

Pensionarii au ieşit din nou în stradă după ce au aflat că le vor fi reduse pensiile. Circa 200 de pensionari au protestat, ieri în faţa Prefecturii, dezamăgiţi de măsurile anunţate de preşedinte şi premier.

Aceştia au cerut demisia Guvernului şi au strigat ,,Jos Băsescu!”, ,,Jos Guvernul!”, ,,Hoţii!” considerându-i vinovaţi pe şeful statului, pe premierul Emil Boc, dar şi pe parlamentarii PDL din judeţul nostru, de faptul că România a ajuns în această situaţie.

Plânşi şi doborâţi de durere, aceştia au scandat lozinci la adresa preşedintelui României şi au strigat în gura mare că preferă să fie împuşcaţi decât să mai trăiască atât de chinuiţi.

,,Am o pensie de 683 de lei. Este foarte greu să trăiesc din aceşti bani. De 70 de lei îmi cumpăr pastile lunar din reţete compensate. Am lucrat şi câte 20 de ore pe utilaje. După 54 de ani, am ajuns să nu am bani să pot trăi. Atât timp cât este Boc şi cu Băsescu la conducere, nu se rezolvă nimic. Unde este acum, Oltean? (n.r- Ioan Oltean, deputat PDL). Să vină Liviu Rusu, să vină Oltean, să vină PDL să stea de vorbă cu noi. În ţara asta, nu mai poţi trăi, dacă nu eşti portocaliu. Un preşedinte nu râde în faţa poporului, aşa cum a făcut Băsescu”, a spus cu lacrimi în ochi, o pensionară.

Toate federaţiile care îi reprezintă pe pensionari i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu, printr-o scrisoare deschisă, să reexamineze măsura de a reduce pensiile cu 15%, de la 1 iunie.

,,Ce pot să fac eu cu o pensie de numai 3,8 milioane dintre care îmi mai taie 15%? Cu ce să mai trăiesc, e bătaie de joc, iar legile în momentul de faţă nu au nicio logică. Nu vreau sa îmi fie mărita pensia cu foarte mult, doar să îmi pot acoperi masa zilnică şi să mai rămână câţiva bani să îi pun deoparte”, a declarat un pensionar.

Pensionarii au mai cerut să aibă dreptul la analize medicale gratuite, la acordarea lunară a unor ajutoare sociale celor care au pensii mai mici decât salariul minim pe economie.

„Este o lipsa de omenie modul în care suntem trataţi. De când tot recalculează şi tot taie pensiile, mulţi s-au dus”,au spus pensionarii.

Prefectul: ,,Îmi pare rău!”

Mulţimea adunată în faţa Prefecturii a solicitat ca autorităţile să vină şi să vorbească cu ei. La faţa locului a ieşit şi prefectul Cristian Florian. Acesta a încercat să îi stăpânească pe bătrâni şi să le vorbească.

Prefectul Cristian Florian a adus la cunoştinţa participanţilor că este deschis dialogului constructiv, iar problemele cu care se confruntă pensionarii vor fi prezentate şi discutate în şedinţele lunare ale Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

,,Îmi pare rău, că pe lângă şedinţele de Dialog Social pe care le avem lunar, suntem nevoiţi să ne întâlnim şi în astfel de situaţii nefericite. Din capul locului, vă spun că vă cunosc nemulţumirile, revendicările şi vă dau şi dreptate, pentru că situaţia dumneavoastră este una deosebită. Dacă, nouă, tinerilor, ne este greu acum, cu atât mai greu vă este dumneavoastră, şi în loc să vă bucuraţi de roadele muncii, sunteţi puşi în situaţia de a ieşi în stradă şi de a cere anumite drepturi care vi se cuvin. Creşterea sau reducerea pensiilor nu ţine de noi, de autorităţile locale, ci de o strategie a Guvernului, coroborate cu posibilităţile financiare, cu starea economică în care se află ţara noastră în momentul de faţă. Dacă sunt revendicări de competenţa noastră, a instituţiilor la nivel judeţean, cu cel mai mare drag, stăm la dispoziţia dumneavoastră. Dacă vă putem face viaţa mai uşoară, noi, cei de aici din plan local, suntem dispuşi să facem, nu un efort, ci o datorie. (…) Poate era mai bine, până acum să se fi găsit o soluţie de diminuare a costurilor prin analiza fiecărei situaţii în parte. Cred că s-a ajuns la nişte decizii rapide, şi nemaiavând timpul necesar s-a luat această soluţie drastică”, a declarat prefectul Cristian Florian.

În judeţul nostru trăiesc peste 63.000 de pensionari ce primesc pensie de la stat, iar pensia medie, în trimestrul IV al anului trecut, a fost de 578 lei.

Comentarii

16/05/10 16:38
Vlad.Adrian

Trebuie sa va dati interesul pentru ca tara asta sa mearga la parametrii normali, nu sa stati sa vegetati.

13/05/10 20:00
Vlad.Adrian

Foamea pandeste pe cei care in loc sa isi vada in continuare de treaba lor stau si nu fac nimic. Trebuie sa fiti recunoscatori celor din garda veche....

13/05/10 16:14
Razvan

Trebuie sa intelegem ca alte guvernari au luat masuri mai drastice si nimeni nu zicea nimic. Macar aceste masuri sunt inspre binele populatiei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5