Pensionarii au pichetat Prefectura

După ce, miercuri, profesorii au protestat faţă de eliminarea sau reducerea sporurilor salariale, a venit rândul celor retraşi din activitatea remunerată să-şi strige în stradă nemulţumirile.

Vineri, pensionarii bistriţeni au organizat un protest în faţa Instituţiei Prefectului, pentru a trage un semnal de alarmă guvernanţilor asupra necesităţii unor măsuri de protecţie pentru această categorie socială.

Chiar dacă în faţa Prefecturii era anunţată prezenţa a cel puţin 50 de pensionari, indolenţa şi sănătatea şubreda a multora a făcut ca numărul acestora să nu treacă de 20. Delegaţia pensionarilor bistriţeni a transmis revendicările subprefectului Ioan Cătălin Păun şi directorului executiv Elisabeta Ilovan care le-au comunicat faptul că acestea vor fi trimise mai departe, la Bucureşti.

Prefectul Cristian Florian a adus la cunoştinţa participanţilor că este deschis dialogului constructiv, iar problemele cu care se confruntă pensionarii vor fi prezentate şi discutate în şedinţele lunare ale Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice.

Pensionarii cer mărirea valorii punctului de pensie, astfel încât să ajungă la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie. Protestatarii au mai cerut să aibă dreptul la analize medicale gratuite, la acordarea lunară a unor ajutoare sociale celor care au pensii mai mici decât salariul minim pe economie şi garantarea celor care locuiesc în case naţionalizate dreptul la o alta locuinţă, în momentul în care va fi pusă problema evacuării.

„Ce pot să fac eu cu o pensie de numai 3,8 milioane de lei dintre care iarna aceasta 3,5 milioane s-au dus pe întreţinere. Cu ce să mai trăiesc, e bătaie de joc, iar legile în momentul de faţă nu au nicio logică. Nu vreau sa îmi fie mărita pensia cu foarte mult, doar să îmi pot acoperi coşul zilnic şi să mai rămână câţiva bani să îi pun deoparte”, a spus o pensionară.

În judeţul nostru trăiesc peste 63.000 de pensionari ce primesc pensie de la stat, iar pensia medie, în trimestrul IV al anului trecut, a fost de 578 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5