A venit rândul pensionarilor sã protesteze

Un protest mãrunt, dar politizat

După ce, luni, bugetarii afiliaţi la CNS Cartel Alfa au protestat faţă de eliminarea sau reducerea sporurilor salariale, a venit rândul celor retraşi din activitatea remunerată să-şi strige în stradă nemulţumirile.

Ieri, pensionarii bistriţeni au organizat un protest în faţa Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, prin care să atragă atenţia guvernanţilor asupra necesităţii unor măsuri de protecţie pentru această categorie socială.

Protestul pensionarilor, prea mărunt pentru a fi băgat în seamă, dar un bun pretext pentru unii politicieni şi reprezentanţi ai administraţiei judeţene de a fi văzuţi acolo, în mijlocul persoanelor vârstnice. Ne aşteaptă două campanii electorale, iar pensionarii reprezintă electoratul cel mai disciplinat.

Chiar dacă în faţa Prefecturii era anunţată prezenţa a cel puţin 100 de pensionari, indolenţa şi sănătatea şubreda a multora a făcut ca numărul acestora să nu treacă de 50. Protestele pensionarilor amărâţi de lipsa de bani, de nevoia acută de medicamente şi de discriminările făcute, nu au sensibilizat în nici un fel autorităţile. Delegaţia pensionarilor bistriţeni a transmis revendicările subprefectului Ovidiu Frenţ care le-a comunicat faptul că acestea vor fi trimise mai departe, la Bucureşti.

Pensionarii cer elaborarea, în regim de urgenţă, a unei noi legi a pensiilor, mărirea valorii punctului de pensie, astfel încât să ajungă la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, dar şi accelerarea proiectului de reabilitare termică a blocurilor, care să includă toate cele 113 blocuri din municipiul Bistriţa, care au o vechime de cel puţin 15 ani.

„Ce pot să fac eu cu o pensie de numai 3,8 milioane (380 lei) dintre care iarna aceasta 3,5 (350 lei) s-au dus pe întreţinere. Cu ce să mai trăiesc, e bătaie de joc, iar legile în momentul de faţă nu au nicio logică. Nu vreau sa îmi fie mărita pensia cu foarte mult, doar să îmi pot acoperi coşul zilnic şi să mai rămână câţiva bani să îi pun deoparte”,ne spune o pensionară.

Protestatarii au mai cerut să aibă dreptul la analize medicale gratuite, la acordarea lunară a unor ajutoare sociale celor care au pensii mai mici decât salariul minim pe economie şi garantarea celor care locuiesc în case naţionalizate dreptul la o alta locuinţă, în momentul în care va fi pusă problema evacuării.

„Este o lipsa de omenie modul în care suntem trataţi, mai ales cu recalcularea pensiei, metoda cu care ne amâna de la o zi la alta. De când tot recalculează ei pensiile mulţi s-au dus. Guvernul ar trebui să facă ceva cu problema tichetelor de tren pe care nu le folosim, în locul acestora să ne fie acordate bonuri de masa”, a susţinut un pensionar.

Ioan Nelu Botiş şi Liviu Rusu, prezenţi în mijlocul pensionarilor

La un moment dat în mijlocul pensionarilor şi-a făcut apariţia Ioan Nelu Botiş, deputat PD-L şi vicepreşedinte al Comisiei de Muncă şi Protecţie Socială, care a discutat cu persoanele vârstnice despre doleanţele acestora, şi a promis că le va aduce în atenţia Parlamentului. Pe de altă parte, ne aşteaptă două campanii electorale, pensionarii sunt cei mai conştiincioşi alegători şi politicienii ştiu acest lucru.

Cu toate că protestul a fost organizat în faţa Prefecturii, nu prefectul a fost zărit printre pensionari, ci preşedintele Consiliului Judeţean Liviu Rusu. Acesta a fost bruscat verbal de către un pensionar care i-a reproşat că mai întâi să-şi facă ordine în instituţie, să-şi aleagă vicepreşedinţii, şi apoi să vină să facă promisiuni. Liviu Rusu a replicat:

„Am venit aici, pentru a nu da dovadă de nesimţire şi pentru a lua act de această acţiune socială. Nu trebuie să politizăm acţiunea” a spus preşedintele CJ.

În judeţul nostru locuiesc peste 53.000 de pensionari ce primesc pensie de la stat, iar pensia medie, în trimestrul IV al anului trecut, a fost de 578 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5