Fost-am la Runcu Salvei!

Alexandru Petria

Sunt locuri unde-ți place să mergi, care te atrag cu un ce mai greu de specificat sau chiar imposibil, şi nu e vorba neapărat de peisajele şi oamenii pe care i-ai putea întâlni, ci de faptul că acolo parcă te întâlneşti cu tine. Că ieşi în câştig printr-o alchimie ciudată, că te simți ok. Şi când ai posibilitatea să observi în timp transformările, am în vedere cele pozitive, ca eu la Runcu Salvei, câştigul se completează cu satisfacția de a fi fost un martor al unor întâmplări care schimbă destine.
Ştiu zona de vreo câțiva ani lungi şi lați, ca o căldare între dealuri povârnite de te apucă amețeala privindu-le, cu oameni care n-au pierdut- da!, e o raritate!- dragostea pentru pământ, care-ți pun pe masă pe lângă bucatele alese şi sufletul.
Prima întâlnire cu Runcu Salvei mi-a fost înlesnită de prietenul Petru Miron, ca şi următoarele- de fapt, patronul unei puternice firme de construcții, fiu al satului. Aici i-am cunoscut şi pe poetul George Vasile Dâncu, editorul de la Eikon, pe primarul Anchidim Pavelea şi pe poetul tăran Vasile Dâncu- fiecare deosebit în felul său, dar şi fiecare puternic legat sentimental de sat, cu caractere puternice, nedeprinse cu păguboasa şi nevrotica artă a tăierii firului în patru, a dezarmării în fața greutăților.
Peisajul, rupt din basmele copilăriei- ai zice, provoca involuntar o întoarcere la trecut, plăcută. Doar praful ori noroaiele drumurilor rupeau brutal vraja celui venit aici. Aceste inconveniente au dispărut recent, fiindcă au fost asfaltate drumurile principale, dintr-o investiție de 2,5 milioane de euro, fonduri europene. Runcanii nu mai sunt nevoiți să meargă cu două rânduri de încălțări la oraş, pe primele să le lase înnoroite la cineva în sat, ca să le recupereze la întoarcere. Din aceleaşi fonduri europene s-a modernizat şi grădinița, renovată cum sunt puține în județ, în sub-antrepriză de Petru Miron.
Casele fățoase, un anumit aer de tihnă, ferit, şi, desigur, ce le-a dat Şeful de Sus cu natura, nu dau deplasată compararea Runcului cu Elveția, comparație uzitată deja de unii, acum că e şi asfalt.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5