Fraudarea alegerilor, principalul motiv de neliniştite la PSD

Liderii PSD continuă să lanseze acuzaţii că actuala putere pregăteşte o mare fraudă electorală prin procedeul ce a devenit cunoscut sub numele ,,turismul electoral”. Deşi acuzaţiile de acest gen au stat la baza debarcării PSD de la guvernare (cel puţin formal, pentru opinia publică), social-democraţii spun răspicat că ordonanţa în baza căreia vor fi organizate secţii speciale pentru turişti a fost concepută în special pentru a înlesni fraudarea alegerilor.

Ordonanţa ce prevede înfiinţarea acestor secţii speciale a fost respinsă de Senat. Liderii PSD spun că, deşi în aparenţă ar duce la împiedicarea fraudei prin apariţia mai multor probe (înregistrare video, declaraţie pe proprie răspundere etc.) până la urmă aceste probe nu ar putea fi folosite în instanţă. Ordonanţa urmează să fie discutată şi la Camera Deputaţilor, care e cameră decizională.

Ordonanţa prevede, e drept, câteva măsuri de siguranţă. Declaraţia pe propria răspundere poate fi folosită ca probă în urmărirea penală. Asta nu va împiedica însă turismul electoral. Preşedintele secţiei de votare nu este operator de date cu caracter personal, aşa că în instanţă se va putea invoca ilegalitatea acestor declaraţii.

Miza mare a acestor alegeri şi suspiciunile ce planează asupra organizatorilor i-au determinat pe social-democraţi să ceară observatori de la OSCE, lucru inedit pentru o ţară a Uniunii Europene. Liderii PSD speră deocamdată să reuşească să împiedice eventualele încercări de fraudare a alegerilor prin oamenii proprii din secţiile de vot.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5