Îndreptar politic pentru fraudarea alegerilor

Răsturnarea de situaţie din noaptea de după închiderea urnelor, în urma căreia Mircea Geoană, dat învingător de exit-polluri, s-a văzut devansat la numărătoarea oficială de către contracandidatul său, actualul şef al statului, Traian Băsescu, a alimentat în minţile social democraţilor, ideea unei fraude de proporţii.

După ce au adunat, spun ei, „camioane de probe”, reprezentanţii PSD au decis să depună contestaţiile privind desfăşurarea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. PSD solicită anularea turului doi şi repetarea scrutinului, dovezile privind fraudarea alegerilor fiind depuse, ieri, la Curtea Constituţională.

Fraudarea alegerilor a fost tema de campanie şi a organizaţiei judeţene PSD. Cu toate, că PSD B-N luase o ,,bătaie crâncenă”, atât în primul tur, cât şi în al doilea tur de scrutin, la o diferenţă uriaşă de voturi, argumentul liderului judeţean PSD Radu Moldovan a fost : „PDL a fraudat alegerile!”, şi a invocat camarila PDL. Au fost aduse o serie de acuze, care şi azi, au rămas doar la stadiul de acuze.

La începutul campaniei, deputatul PSD Radu Moldovan declara răspicat şi tăios că va apela, dacă va fi nevoie, la firme de pază şi securitate, la trupe de comando, pentru ca PDL să nu fraudeze alegerile. Alături de reprezentanţi ai celorlalte formaţiuni politice a semnat un acord antifraudă împotriva PDL, au înfiinţat un birou antifraudă, şi nimic... cu excepţia câtorva sesizări la BEJ.

Tânărul politician, consilierul judeţean PSD, Daniel Suciu, declară în presă, că alegerile au fost fraudate prin diverse „tertipuri”, fără a face precizări exacte în acest sens.

Poate îl ajută îndreptarul politic de fraudare a alegerilor, semnat de Cozmin Guşă, în vremea când era un simplu candidat PIN la Primăria Bucureşt. Acum vremurile s-au schimbat, şi Cozmin Guşă face parte din echipa de încredere a lui Mircea Geoană.

Şi acum, ca să lucrăm cu materialul clientului, prezentăm câteva „tertipuri” de fraudare, care poate i se par familiare, social-democratului Daniel Suciu.

Pseudo-observatorii

Pseudo-observatorii sau observatorii organizaţiilor „fantomă” sunt persoane care fie se înscriu peste noapte într-un ONG, fie sunt membri ai unor organizaţii, fundaţii legate, mai mult sau mai puţin direct, de un anume partid politic. Altfel spus, aceşti pseudo-observatori nu sunt independenţi politic, aşa cum ar trebui. Ce pot face ei? Nu prea pot frauda alegerile în mod direct, dar pot contribui prin pasivism ca acest lucru să se întâmple. Cu alte cuvinte, închid ochii la anumite nereguli ce se petrec în secţia de votare. Există un interes destul de mare din partea partidelor politice de a controla într-un fel secţiile de votare. Dacă pe lângă reprezentantul politic în secţie se mai află şi un observator fidel, influenţa partidului respectiv creşte.

Un exemplu în acest sens, ar putea fi, de ce nu, observatorii „United Europe”. De pildă, la secţia de votare nr.154 din Nepos, observatorul „United Europe” şi-a îndeplinit sarcina până la capăt…nu a lăsat pe nimeni să intre în secţia de votare, deţinea controlul absolut. Nu mişca nimeni în front în aceea secţie, nici măcar preşedintele secţiei de votare.

Mă întreb, de ce primarul PSD Ştefan Sângeorzan nu a mai ieşit în mass-media cu o scrisoare deschisă în care să se ,,jelească”, cum în secţia de votare din Nepos, PDL a fraudat alegerile prin vot multiplu. Sau observatorul „United” Europe” a „păzit” aşa de corect alegerile, încât numărătoarea buletinelor de vot a ieşit aşa cum trebuie?

Mituirea reprezentanţilor altor partide şi a observatorilor

,,Reprezentanţii partidelor politice mari, care sunt dispuse să facă cheltuieli enorme la aceste alegeri, fapt ilustrat şi de campaniile extrem de costisitoare pe care le-au avut, vor merge în secţiile de votare cu sume mari de bani ca să cumpere bunăvoinţa reprezentanţilor celorlalte partide, sau a observatorilor mai mult sau mai puţin independenţi”, spunea Cozmin Guşă, pe vremea când era membru PIN. Acum probabil, nu ar mai invoca acest lucru…

Ca o concluzie, PSD are dreptate când susţine că s-au fraudat alegerile. Greşeşte când spune că numai PDL a fraudat alegerile. Şi ei au făcut-o în aceeaşi măsura sau, spre tristeţea lui Ponta, într-o măsura mai mică.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5