6 decembrie trăit în mizeria cotidiană a comunităţilor locale

Încă de la început scriu acest material fără pretenţia de a fi un jurnalist obiectiv, pentru că nu cred în mitul acesta, jurnalist obiectiv, deoarece e imposibil….doar aparatul de filmat e obiectiv. Am ezitat să scriu din mai multe motive. Vor fi unii care se vor preface că nu am înţeles ce vreau să spun prin acest articol, alţii vor rămâne cu senzaţia că vreau să mă victimizez. Şi totuşi, voi scrie, pentru cei care vor să mă creadă şi pentru că am obosit să fac abstracţie de unele lucruri şi să mă prefac că ele nu există.

În rândurile de mai jos voi prezenta ziua de 6 decembrie, turul II de scrutin al alegerilor prezidenţiale, prin ochii unui gazetar care a ales să urmărească desfăşurarea procesului electoral în mediul rural.

Jurnalul zilei de 6 decembrie

Comuna Salva

Am ales să merg pe teren alături de o echipă de la ASTV, formată din redactorul Lia Sas şi cameramanul Dan Pânzariu. Urcăm în maşină şi alegem ca destinaţie comuna Salva, deoarece în noaptea de 4 decembrie, în Salva, a avut loc o altercaţie, în urma căreia liderul PDL din localitatea respectivă s-a ales cu răni multiple, iar printre agresori era vehiculat numele unuia dintre fiii primarului. Decidem să mergem să vorbim cu primarul din comuna respectivă.

Intrăm în secţia de votare amenajată în incinta Primăriei Salva. Atmosfera era una liniştită, iar până la aceea oră nu au fost semnalate incidente electorale, doar un sătean a vrut să voteze cu o copie după cartea de identitate. Aşa cum se întâmplă la ţară, prezenţa jurnaliştilor a fost imediat remarcată şi sesizată autorităţilor. Reacţiile oamenilor erau împărţite în ceea ce ne priveşte.

Unii au ales să vorbească cu noi, să ne răspundă la întrebări, alţii ne privesc circumspecţi şi refuză să vorbească. În general, era o reacţie de crispare. Chiar şi aşa, sătenii nu s-au sfiit să recunoască că au primit diverse produse de la toţi politicienii, iar cei mai mulţi erau necăjiţi că nu aveau „casă la stradă, ca să primească şi ei”. Doar un bătrân de 80 de ani, îşi motivează alegerea. ,,L-am ales pe Geoană, pentru că am încredere în primarul ăla de Sibiu”. Ne întâlnim şi cu primarul comunei Salva, Gheorghe Onul.

Discutăm despre rezultatele primului tur de scrutin, despre incidentul de vineri. Primarul susţine că fiul să nu a fost implicat în altercaţia respectivă, dar ceva din gesturi îl trăda….dar cum e o anchetă în curs de desfăşurare, renunţăm a mai insista asupra problemei. Arunc o privire asupra mobilierului, şi remarc prezenţa lui Mircea Geoană, peste tot. De la scrisorile electorale, la tablourile cu Mircea Geoană, puse la loc de cinste. Fac câteva poze, după care părăsim biroul primarului.

Între timp, unii săteni ne devin brusc complice, şi ne şoptesc că fiul respectiv al primarului e membru în secţia de votare, dar e mai bine să nu se afle. Te cuprinde un sentiment de înverşunare, cum la 21 de ani de la democraţie, oamenii, în special cei din mediul rural, nu-şi cunosc drepturile. Nu poţi zdruncina credinţa populară.

Înainte de a părăsi comuna Salva, stăm de vorbă cu o femeie de aproape 70 de ani. Ne spune că a votat, aşa cum i-au spus „domnii ăia”, şi refuză să dea nume. Schimbăm subiectul, şi povestim despre viaţa de zi cu zi. Femeia începe să plângă şi ne spune că se descurcă foarte greu. Urcăm în maşină şi ne îndreptăm spre Feldru. Pe drum mă cuprinde o revoltă interioară. Mă intrigă politicienii care recurg la orice metodă pentru a câştiga alegerile, de la minciună la ipocrizie…în acelaşi timp, nu înţeleg „neputinţa electoratului”. Clar, nu gândesc ca un politician, chiar şi gazetar, capabil de orice pentru a-şi câştiga notorietatea.

Comuna Feldru

Decidem să ne oprim la Primăria Feldru. Aici sunt amenajate două secţii de votare, printre care şi secţia specială de votare. Remarc rigurozitatea, cu care forţele de ordine, respectiv preşedinţii secţiilor de votare, ne verifică acreditările date de Biroul Electoral Judeţean.

Urcăm la secţia specială. Aflăm de la preşedinta secţiei de votare, că până la ora 13.00, votaseră aproape 120 de persoane. Straniu lucru pentru o comună ca Feldru, mai ales că majoritatea votanţilor erau din judeţ, din localităţi învecinate. Aflăm printre alte, că tot aici votase şi directorul AJOFM, Doris Moldovan, membru PDL, ca şi în primul tur de scrutin. Tot după primul tur de scrutin, primarul comunei Feldru, Ştefan Sângeorzan lansase în mass-media o scrisoare deschisă în care o acuza pe Doris Moldovan că ar fi încurajat turismul electoral în comună. Până în acest moment, totul a rămas la stadiu de acuze. În cele din urmă, ne întâlnim cu Ştefan Sângeorzan. Acuzele se menţin, dar edilul pare oarecum resemnat „România trebuie să meargă înainte ori cu Geoană, ori cu Băsescu”.

În schimb, noi ne decidem să mergem înapoi…Ne întoarcem în Nepos, să vedem şi noi, maşinile „electorale” ale PDL la care făcea referire edilul, să fim vehemenţi, deontologi, obiectivi, aşa cum ne vor politicienii…

Localitatea Nepos

În timp ce colegul meu Dan încerca să parcheze maşina în faţa secţiei de votare, un domn cu un fular portocaliu, gesticula disperat şi ţipa „Nu aveţi voie aici!”, „Plecaţi de aici!”. Îmi dau seama că este vorba de un „ultras” portocaliu, şi sunt obişnuită cu astfel de personaje, indiferent de culoare, că o fi roşu, că o fi galben.

În timp ce coborâm din maşină, individul ţipa ca din gură de şarpe că nu avem voie să filmăm în secţie, „doar Băsescu sau Geoană au voie…”. Continuu să îl ignor, şi îl rog pe jandarmul care asigura paza secţiei de vot să-l cheme pe preşedintele secţiei de vot. Îşi face apariţia un ins, la peste 30 de ani, care îmi spune din start: „Nu aveţi voie să filmaţi aici!” Mă prezint, mă legitimez, îl rog şi pe el să facă acelaşi lucru, dar mă izbesc de un refuz. La început îmi spune că este preşedintele secţiei, apoi după ce aruncă un ochi pe acreditarea noastră, ne spune ironic. „De fapt, nu sunt preşedintele secţiei” Sunt observator OSCE!”, timp în care continua să ne verifice acreditările. În cele din urmă, ne spune sec: „Nu aveţi voie să filmaţi aici!”, şi ne închide uşa secţiei în nas. Ne adresăm din nou jandarmului să meargă după preşedintele secţiei, dar acesta era lipsit de orice reacţie. Preşedintele secţie decide totuşi să iasă din secţie, dar nu singur, însoţit de acelaşi observator, care îl atenţiona. „Vezi, că ăştia filmează!”, după care se repede la operator, îl bruschează, îl scoate afară, şi închide uşa. Rămân doar eu şi colega mea, cu cei doi indivizi, aşa zisul observator şi preşedintele secţiei, care nu schiţa niciun gest, în timp ce „observatorul” ne ameninţa că oricum nu filmăm nimic.

Reuşim să schimbăm câteva vorbe cu preşedintele secţiei de votare nr.154 din Nepos, Iadrin Palage, care încerca să se justifice, invocând argumentul că nu ştia că presa are acces în secţia de votare, şi că în tot acest timp a încercat să se convingă de acest lucru, sunând la BEJ. Intrăm în secţie, dar ne lovim în continuare de atitudinea ostilă a observatorului. Aflăm că, e de fapt observator „United Europe”, din acreditarea pe care ne-a fluturat-o sub nas. Totul s-a culminat cu pozele făcute cu telefonul mobil, de către „distinsul observator”,şi cu ameninţări subtile pe acelaşi ton ironic. În ceea ce ne priveşte, am depus o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Numele observatorului de la „United Europe” este Răzvan Suciu. United Europe este o fundaţie înfiinţată în 2006, care are ca şi scop principal promovarea drepturilor omului. În judeţul nostru au fost acreditaţi 86 de observatori.

Pe internet, vizavi de numele fundaţiei „United Europe” circulă o serie de articole care fac referire la faptul că, fundaţia prezintă dubii grave în raport cu independenţa faţă de partidele politice, şi de fapt persoanele acreditate ca observatori la alegeri sunt cunoscute şi recunoscute ca rubedenii ale unor membri politici. Tot fundaţia „United Europe” a declanşat un scandal de proporţii la alegerile europarlamentare din vară.

Punct final

Sunt ferm convinsă că vor exista reacţii de genul, „Aşa le trebuie, şi-au căutat-o cu lumânarea!”. Alţii se vor amuza de limbajul domnului observator. Alţii vor pretinde că există cineva în spatele materialului. Sunt sigură că se vor găsi mulţi care au o explicaţie la cele întâmplate, fără pic de adevăr, şi vor spune acest lucru, arogant şi tăios.

Puţini vor fi dispuşi să creadă, că am reuşit în profesia asta, pe care o fac cum ştiu şi cum pot, să nu mă las contaminată de mizeriile la care am făcut referire mai sus.

Ca o concluzie, alegerile prezidenţiale au fost ale lor, ale oamenilor politici, ale strategilor, ale oamenilor de afaceri legaţi ombilical de politic, ale celor care se lasă manipulaţi, deci şi victoria sau eşecul, tot al lor e. Un politician spunea că în acest moment sunt două Românii. Un lucru e sigur. Nu fac parte din România lor.

Rezultate finale: Traian Băsescu, preşedinte cu 50,33%

Biroul Electoral Central a anunţat la ora 14.50 rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale, după centralizarea voturilor din toate secţiile: Traian Băsescu- 50,33%; Mircea Geoană- 49,66%

La al doilea tur al alegerilor prezidenţiale s-au prezentat la urne 57,94% din românii cu drept de vot. Spre deosebire de primul tur al acestor alegeri prezidenţiale, numărul celor care şi-au exercitat acest drept a fost mai mare, potrivit statisticilor oferite de Biroul Electoral Central.

În Bistriţa-Năsăud, Băsescu a adunat cu aproape 30.000 de voturi mai mult decât Geoană

Traian Băsescu a câştigat clar în judeţul Bistriţa-Năsăud. Conform datelor oferite de BEJ, Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale in judeţul Bistriţa-Năsăud, cu 93.159 de voturi (59,27 %). Candidatul PSD, Mircea Geoană, a obţinut 64.001 voturi (40,73).

Traian Băsescu a câştigat detaşat alegerile şi în municipiul Bistriţa, unde a obţinut 61,19% din voturi, iar Mircea Geoană, 38,81% din voturi. Conform Biroului Electoral Judeţean, s-au înregistrat 157.160 voturi valabile şi 1.325 de voturi nule.

,,Rezultatele îl responsabilizează şi îl angajează pe Traian Băsescu”

,,6 decembrie va rămâne o dată extrem de importantă în istoria României. Am avut cel mai scurt mandat de preşedinte din istoria României, un mandat de o noapte. (...) În ceea ce ne priveşte, este cel mai frumos scor electoral obţinut de către organizaţia noastră, ne situăm pe poziţia a şaptea la nivel de ţară. Am avut o echipă excepţională. Le mulţumesc tuturor pentru modul în care au gândit şi au făcut campania. Este o victorie a PDL la nivelul judeţului, care nu mai poate fi comentată. Au început deja cei de la PSD şi PNL să caute scuze, să ne acuze că am fraudat alegerile. Nu au un grăunte de minte să recunoască că într-o competiţie nu pot fi doi învingători. Nu au avut puterea să recunoască că am fost mai buni decât ei toţi. Rezultatele îl responsabilizează şi îl angajează pe Traian Băsescu. Mulţumesc diasporei care a fost excepţională. Vă asigur că voi fi personal, unul dintre membrii PDL care îşi va face datoria faţă de popor. (…) Îi asigur pe toţi primarii că vom încerca să guvernăm acest judeţ în interesul celor mulţi. (…) Nu am nicio ranchiună faţă de primarii care ne-au jignit, ci doar un sentiment de milă şi de înţelegere creştinească. (…) Le mulţumesc celor care ne-au votat şi celor care nu ne-au votat”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, liderul judeţean PDL Ioan Oltean, preşedintele PDL B-N.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că Mircea Geoană şi Crin Antonescu ar trebui să-şi depună demisiile de onoare.

Comentarii

31/12/09 10:38
Vizitator

ce bn ca a cstigat basescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5