Frumusețea normalității, promovată în ediția IV-a a BEAUTY 40+ la Năsăud

În organizarea Clubului Femeilor Solidare Năsăud, din cadrul Asociației ,,Mereu Împreună” Bistrița, manager Iulia Ionela Dragu, duminică, 13 iunie 2021 ora 18, în Grădina Muzeului Grăniceresc Năsăud, în aer liber, a avut loc o superbă activitate cultural - artistică sub genericul – Frumusețea normalității, în creația meșterului popular Cornelia Bodescu.

         În reușita acțiunii s-a colaborat cu Muzeul Grăniceresc, cu ing. peisagist Carmen Nagy și cu Simigeria Simona Găluț.

         Grădina Muzeului,  situată între Căsuța veche țărănească din lemn, adusă din comuna Ilva-Mare și clădirea propriu-zisă a Muzeului,  a fost amenajată și înfrumusețată printr-un decor tematic adecvat evenimentului de către ing. Carmen Nagy, iar protagoniștii evenimentului,  femei și bărbați, îmbrăcați în costume populare, în culori și modele diferite: cămăși cusute cu mărgele,  opinci, pânzături (zadii) și clopul cu păun, au dat strălucire locului și atmosferei, devenind RAIUL pe pământ.

         În deschiderea evenimentului organizator și moderator al acțiunii Iulia Ionela Dragu – astristă,  într-o ținută superbă, elegantă, a prezentat rolul și scopul acțiunii, a prezentat invitații care, prin prezența domniilor lor, au dat o valoare aparte evenimentului: Camelia Tabără  - vicepreședinte a Consiliului Județean, Mihaela Ivan -consilier la Cabinetul președintelui Consiliului Județean BN,   Dorin Vlașin – primarul orașului Năsăud însoțit de familie, Lucian Vaida dir. Muzeului Grăniceresc și Floarea Pleș – președ. Cercului Astra oraș Năsăud.

         Zece doamne, de profesii diferite, cu vârsta de peste 40 de ani, îmbrăcate în portul țărănesc năsăudean,  creatori Cornelia și Ana Bodescu, au intrat pe covorul roșu – o Paradă inedită, în aplauzele celor prezenți demonstrând că frumusețea nu are vârstă,  că portul popular în splendoarea lui, te duce la a-ți cunoaște originea, rădăcinile,  cu obiceiurile, cu credințele și tradițiile străbune românești.

Au defilat doamnele Elena Pop, Luminița Cincea, Florentina Lobonțiu, Nina Rus, Flori Nanoș, Ica Tomi, Loredana Tomi, Loredana Niculae, Corina Cotu, Cristina Ilade și Ana Gabriela Seni.

         Drept surpriză, ieșind din tiparul evenimentului, organizatoarea Iulia Ionela Dragu a introdus în tematica programului – costumul popular bărbătesc,  intrând în continuare pe covorul roșu familiile tradiționale: Avram Valer și Galina cu fetița, Grupul cemătorilor la nuntă, cu steagul tradițional și strigătul de nuntă, format din Claudiu Bodescu și Maria Simionese,  însoțiți de fiii satului – fam. Tomi și fam. Marc Alexandru și Georgeta, urmați apoi de Cornelia și Ana Bodescu – Ana,  premiată la nivel național ca fiind tezaur uman viu în creația artizanală – costume populare și nu numai, însoțite fiind de Lari Anchidim și Paul Pop.

         A urmat discursul primarului Dorin Vlașin,  care a salutat prezența D-nei prof. Camelia Tabără – vicepreședinte a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și a celorlalți invitați, adresând apoi, cele mai frumoase cuvinte de apreciere, mulțumiri, felicitări și succes în continuare D-nei Iulia Ionela Dragu și tuturor femeilor din Club. Precizează că, prin programul prezentat se dovedește atașamentul pentru cultura năsăudeană, pentru cultura românească, în general promovată continuu și de către Asociațiunea Astra, de către Muzeu și Casa de Cultură prin activități diverse. Năsăudul este un oraș legendar prin oamenii de cultură dați țării și lumii, motivându-ne și obligându-ne în același timp, ca trăitori a acestor meleaguri, la a continua exemplul lor, în toate domeniile de activitate.

          D-na Camelia Tabără, plăcut impresionată de manifestarea culturală desfășurată, de românismul ce-i caracterizează pe năsăudeni și dragul de portul popular, a felicitat organizatorii, înmânând DIPLOMA de merit Meșterului popular Cornelia Bodescu.

         D-na Floarea Pleș, președinte al Cercului Astra oraș Năsăud,  a înmânat flori celor două doamne astriste,  care cu acest prilej au devenit și membre în Clubul Femeilor Solidare: ec. Luminița Cincea – poet și Angela Rad.

         A apreciat efortul și munca d-nei Iulia Ionela Dragu în cadrul Asociației ,,Mereu Împreună” Bistrița și implicit, munca în cadrul Clubului Femeilor Solidare a cărei președintă este.

         Toată stima și considerația pentru modul de organizare a activităților, pentru rezultatele obținute și pentru dăruirea sufletească de a face bine celor în nevoi, de a face lucruri frumoase, atrăgătoare și chiar educaționale.

         În Clubul Femeilor Solidare până în prezent activează un număr de 12 astriste,  membre ale Cercului Astra oraș, printre care, chiar D-na Iulia Ionela Dragu managerul Asociației ,,Mereu Împreună”  și președinta Clubului, apoi, Floarea Pleș președ. Cercului Astra oraș Năsăud, Dorina Buia dir. Clubul Copiilor Năsăud, Dana Cosma-Someșan etc.

         ASTRA înseamnă Cultură, înseamnă prietenie și respect, comunicare, întrajutorare, înseamnă iubire de Țară și Limbă românească și respect pentru Tricolorul Românesc, recunoscând valorile, păstrând și continuând tradițiile și obiceiurile poporului român. Este un partener de nădejde a celor care îmbrățișează  obiectul de activitate a Asociațiunii Astra, precum Clubul Femeilor Solidare și multe alte instituții și centre de cultură.

         În continuare, Cornelia Bodescu, fiind și un veritabil rapsod popular a interpretat muzică populară din repertoriul Mariei Peter Onu și din creații proprii, acompaniată de taraful Primăriei Salva, primind ropote de aplauze.

         Evenimentul s-a încheiat, cu o scurtă socializare, la o cafea, sucuri și răcoritoare, respectând regulile impuse de starea de pandemie care mai persistă.

         Sincere felicitări, d-nei Iulia Ionela Dragu!

  Floarea Pleș

Președintele Cercului oraș Năsăud

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5