În frunte cu primarul, Ansamblul ”Măgura Şieului” ne-a reprezentat cu cinste la Tulcea

La Tulcea Festivalul Internaţional al Păstoritului, unde Bistriţa-Năsăud a fost reprezentată de Ansamblul ”Măgura Şieului” al Căminului Cultural Şieu.
Festivalul a fost organizat de către Consiliul judeţean Tulcea, Primăria Municipiului Tulcea, Primăria Comunei Beidaud, Căminul Cultural din Sarighiol de Deal şi Ansamblul Artistic ”Baladele Deltei”, fiind unic în ţară şi foarte rar în Europa, la care au participat grupuri folclorice din Republica Macedonia, Suceava, Caraş - Severin, Braşov, Brăila, Galaţi şi Tulcea.
Şieuanii au prezentat un program artistic variat care a cuprins un obicei de păstorit de pe Valea Şieului - ”Pe un picior de plai”, coregrafia fiind semnată de Puiu Vasilescu şi Marin Barbu, precum şi cântece şi dansuri populare din Şieu, Năsăud şi din Câmpia Transilvaniei. Grupul a fost rasplătit cu multe aplauze fiind apreciate tradiţiile de păstorit din zona Şieului, precum şi portul traditional, păstrat în lada de zestre a bunicilor. Spectacolele s-au desfăşurat în Piaţa Centrală şi în Piaţa de Vest a oraşului Tulcea şi la căminul Cultural din Sarighiol Deal.
În ziua a doua a festivalului, la Sarighiol Deal s-a desfăşurat Simpozionul ”Locul Păstoritului în inima poporului român şi a popoarelor Europei”, menit să evidenţieze diferitele aspecte cultural-geografice care au stat la baza închegării relaţiilor culturale dintre păstorii transhumanti şi băştinaşii din podişul Casimcei, în cadrul căreea primarul Iuga Napeu Olimpiu a intervenit cu o scurtă prezentare a situaţiei oieritului din zona Şieului. Activitatea de aici s-a încheiat cu o expoziţie gastronomică, unde au fost oferite produse tradiţionale realizate de către gospodinele din localitate.
Alături de şieuani la Tulcea au fost şi trei membri ai orchestrei Căminului Cultural Prundu Bârgăului in frunte cu maestrul Dumitru Ciupa, cunoscut şi apreciat şi aici la Sarighiol, ca un mare instrumentist, precum şi solistele Larisa Bozbici şi Mălina Moldovan. Merită felicitări instructorii ansamblului Călin Pop şi Vasile Zbănca, directorul ansamblului Viorica Gherasim, mereu preocupată de scoaterea la lumină a tradiţiilor noastre, precum şi primarul Iuga Napeu Olimpiu, care a reprezentat, cu cinste, judeţul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5