„Urcatul oilor la munte”, obicei de pe Valea Ilvelor, pus în scenă la Tulcea

Ansamblul „Baladele Deltei”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Beidaud, a organizat cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Naţional al Păstoritului ce a avut nu doar momente în care tradiţiile au fost puse pe scenă, ci şi dezbateri la care au participat cercetători care au repus pe tapet importanţa păstrării nealterate a anumitor obiceiuri. Timp de patru zile, pe lângă simpozioane şi spectacole, au avut loc şi excursii în judeţ, dar şi pe braţele Dunării. Nu mai puţin de 16 ansambluri au fost prezente la eveniment aducând frumuseţea tradiţiilor din mai multe zone ale ţării. Judeţul nostru a fost reprezentat de Poiana Ilvei, care a adus, sub coordonarea poetului popular Guzu Grigore, obiceiul „Urcatul oilor la munte”, ansamblul „Cetina” din Lunca Ilvei, Taraful tradiţional din Sângeorz Băi condus de Ionică Moldovan şi tinerele interprete Maria Salvan şi Melinda Brumă.
Bistriţenii au susţinut spectacole atât în Tulcea, cât şi în Sarighiolul de Deal, fiind apreciată combinaţia de jocuri populare cu riturile specifice păstoritului. Deplasarea s-a făcut cu sprijinul Primăriei Lunca Ilvei, sub egida Centrului Judeţean pentru Cultură , reprezentat de Ioan Simionca şi Paul Fabi. Colaborarea cu Tulcea este una bună şi de ani, directorul Centrului Cultural Tulcea, Ştefan Coman, fiind prezent de multe ori la acţiunile Bistriţei.
„Prezenţa noastră la Festivalul din Tulcea a fost una apreciată de spectatori şi colegii din ţară, legând şi multe prietenii şi schimburi culturale ce urmează să aibă loc în perioada următoare la Slatina (Olt), Brăila şi Braşov. Mulţumim tuturor artiştilor pentru modul în care s-au implicat la aducerea în faţa publicului şi a specialiştilor a tradiţiilor noastre”, ne-a declarat maestrul coregraf Ioan Simionca.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5