Succes bârgăuan, la Tulcea

La Tulcea şi Sarighiol de Deal, a avut loc „Festivalul naţional al păstoritului”, în organizarea Primăriei Tulcea şi a Asociaţiei Aromânilor din Sarighiol de Deal. Au participat 14 ansambluri folclorice din zona Moldovei, Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei, Banatului şi Bucureşti.
Invitatul de onoare al acestei prestigioase manifestări cultural-artistice de nivel naţional a fost domnul NICOLAE GĂLĂŢEAN, o personalitate culturală cunoscută şi recunoscută în toată ţara. În cadrul Festivalului a fost evidenţiat rolul deosebit al d-lui Nicolae Gălăţean în sprijinirea fenomenului cultural din judeţul Tulcea şi în stabilirea acestor benefice schimburi culturale între Bistriţa-Năsăud şi Dobrogea. Pe parcursul a zece ani, Bistriţa-Năsăud, în coordonarea d-lui Nicolae Gălăţean, a participat la manifestările culturale din Mamaia şi judeţul Tulcea cu 27 de formaţii artistice de mare valoare.
În acest an, judeţul nostru a fost reprezentat de Ansamblul Folcloric „Plaiurile Bârgăului”, sub conducerea doamnei Ioana Suciu, directorul Căminului Cultural şi a domnilor Dumitru Ciupa, conducerea muzicală şi Valentin Ciurea – instructor coregraf.
Ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului” a prezentat 4 spectacole, două în municipiul Tulcea şi două la Sarighiol de Deal. Formaţia bârgăuanilor s-a bucurat de multă preţuire şi simpatie din partea numerosului public spectator, datorită spectacolelor de excepţie pe care le-a reprezentat.
În repertoriul coregrafic, având jocuri de pe Bârgău, Valea Someşului, de pe Şieu, Bărbuncul de la Sălcuţa, dansul ţapinarilor şi cu o interpretare de mare ţinută a unui colectiv de excelenţi dansatori, la care se adaugă un grup de patru solişti vocali cu voci deosebite şi un repertoriu autentic, curat, într-o ţinută vestimentară reprezentativă pentru judeţul nostru. Ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului” a fost cel mai aplaudat, cel mai preţuit şi iubit grup artistic de la festival. Numai laude pentru dansatori, coregraf şi solistele vocale Anuţa Sălăgean, Florina Bălan, Pleşcan Iulia, Scurtu Mărtuţa.
Despre orchestra condusă de maestrul Dumitru Ciupa, toate aprecierile au fost la superlativ. Cei 9 instrumentişti au arătat multă măiestrie interpretativă, cunoaşterea repertoriului, pasiune şi talent. Punctul culminant al spectacolului a fost momentul Dumitru Ciupa. Virtuozitatea şi talentul de excepţie a lui Dumitru Ciupa în piesele muzicale interpretate la taragot şi caval a entuziasmat publicul, care l-a ovaţionat minute în şir.
Un alt interpret de mare talent cu o frumoasă interpretare a unui repertoriu valoros din zona noastră a fost violonistul Pavel Monda.
Reuşita acestui turneu se datorează în mare măsură sprijinului acordat de domnul Ilie Avram, primarul comunei Prundu Bârgăului. Domnia sa a făcut un gest, pe care puţini dintre noi l-ar face. Cu toate că în acele zile avea loc lansarea candidaturii pentru postul de primar, a acceptat şi a sprijinit plecarea ansamblului artistice la Tulcea. Asemenea gesturi nu se uită.
Doamna Ioana Suciu, directorul Căminului Cultural, care s-a ocupat cu multă competenţă şi dragoste de reuşita acestui turneu a transmis, în cadrul festiv al manifestărilor de la Tulcea şi Sarighiol de Deal, salutul domnului primar Ilie Avram, care a fost primit cu respect de primarul de Tulcea, dr. ing. Constantin Hogea şi de primarul din Beidand.
Felicitări pentru ansamblul folcloric „Plaiurile Bârgăului” şi pentru oamenii săi minunaţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5