G.A.L.-ul Ținutul Haiducilor a fost selectat pentru finanţare

Pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii a fost publicată, recent, lista celor mai noi GAL-uri selectate în ultima sesiune de proiecte pentru obţinerea banilor europeni. Pe această listă se regăsește şi grupul de acțiune locală, pe scurt G.A.L. „Ţinutul Haiducilor”, federaţie formată din localităţile Beclean, Runcu Salvei, Zagra, Spermezeu, Chiuza, Căianu Mic, Braniştea, Uriu, Petru Rareş, Ciceu-Giurgeşti, Negrileşti, Târlişua şi Ciceu-Mihăieşti, alături de comunele clujene Cuzdrioara, Căşeiu şi Chiuieşti (într-un proiect ce are o valoare eligibilă de 2,78 milioane de euro). Este de menționat, ca un exemplu de perseverență în lupta pentru materializarea unui proiect valoros și important, că reuşita GAL „Ţinutul Haiducilor” a venit la cea de-a doua strigare, după ce, la începutul lui 2011, asociaţia a ratat „la mustaţă” includerea pe lista proiectelor eligibile depuse în sesiunea din 2010. Grupurile de Acţiune Locală sunt entităţi constituite din reprezentanţi ai sectorului public şi privat, desemnaţi dintr-un teritoriu rural omogen, care trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe privind componenţa, teritoriul acoperit şi care pot implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Astfel, pot fi accesate fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor şi a duratei de evaluare, respectiv la aprobarea proiectelor depuse de fermieri. Acest amplu proiect turistic, cristalizat în jurul administrației locale beclenare avansează în această perioadă, urmând să aducă un plus de farmec şi valoare zonei turistice a Becleanului.Treisprezece primării din judeţul nostru (Beclean, Runcu Salvei, Zagra, Spermezeu, Chiuza, Căianu Mic, Braniştea, Uriu, Petru Rareş, Ciceu-Giurgeşti, Negrileşti, Târlişua, Ciceu-Mihăieşti), trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Cluj şi numeroși agenţi economici sunt parteneri într-un proiect de mare anvergură, ce-şi propune dezvoltarea pe bani europeni a unor trasee turistice în judeţul nostru, având ca centru şi punct de plecare zona modernizată a Băilor Figa. Sub denumirea "Ţinutul haiducilor", acest important proiect turistic va fi realizat cu ajutorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Bistriţa-Năsăud, pentru a obţine reabilitarea şi promovarea mai multor obiective de interes turistic şi a unor monumente ce prezintă interes turistic din toate localităţile judeţului care sunt partenere în această iniţiativă turistică deosebită.
În prima etapă, costurile proiectului vor acoperi întocmirea documentaţiilor necesare pentru obţinerea finanţării. Cea de-a doua etapă ar consta în finanţarea efectivă, a tuturor obiectivelor prevăzute şi acceptate în dezvoltarea ulterioară a proiectului. Iniţiativa derulată sub coordonarea administraţiei locale beclenare face parte din Măsura 431 şi sprijină construcţia de parteneriate public-private, elaborarea strategiilor şi a planului de dezvoltare locală, în vederea participării la selecţie a Grupurilor de Acţiune Locală.
Astfel, staţiunea de la Figa, atracţia centrală a acestui proiect important pentru turismul din această parte a ţării, ar căpăta o anvergură sporită, astfel încât turiştii atraşi în acest teritoriu să aibă parte şi de poveşti cu haiduci, special potrivite pe specificul locurilor, dar şi de trasee special amenajate pentru drumeţiile prin aceste ţinuturi de basm. Între timp, până la finalizarea efectivă a proiectului PHARE de exploatare a potenţialului balnear şi turistic de la Figa, sporesc planurile administraţiei locale beclenare de amenajări turistice complementare în jurul staţiunii balneare ale cărei virtuţi terapeutice se speră că vor atrage câti mai mulţi turişti şi vizitatori din toată ţara şi din străinătate, dornice nu doar de tratamente, ci şi de agrement. În acest an a fost dat în folosință Aqua Land-ul, cu două piscine cu apă dulce şi trei tobogane uriașe, extindere a complexului balnear care a adus deja zeci și zeci de mii de turiști la Băile Figa, cabane pe terenuri ce vor fi concesionate de către Primărie pe dealul din apropiere celor dornici de a investi în crearea de locuri de cazare pentru turişti, fie pentru recreere familială, fie pentru închirieie, 5-10 hoteluri pe amplasamentul de lângă pădure ce urmează a fi închiriat investitorilor interesaţi de afacerea zonei, un camping dotat corespunzător (cu toalete, grătare pentru gătit, ciupercuţe pentru linişte şi relaxare) ce va fi pus la dispoziţia turiştilor veniţi cu corturi şi rulote, plus alte idei de amenajare a unor centre de înfrumuseţare şi întreţinere corporală - toate aceste idei şi proiecte deosebit de frumoase vor ajunge să fie capitole atractive ale poveştii minunate din " Ţinutul haiducilor".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5