GHEORGHE PAȘCA...VIAȚA ȘI JERTFA

Pr. Vasile Rus

Salutăm apariția la editura bistrițeană ‚’Născut liber ‚’ a cărții părintelui Vasile Rus din Nepos: ‚’ Gheorghe Pașca…Viața și jertfa’’.După ce în prima carte ‚’Martirii din Dealul Crucii’’nepotul primarului martir din Rebra Toader Dumitru ,Vasile Rus a adus la lumină rezistența anticomunistă din județul nostru între anii 1946-1949 prin Liga Națională Creștină iată că truda preotului bistrițean de a rescrie adevărata istorie continuă cu această nouă carte care aduce la lumină figura marelui luptător anticomunist Gheorghe Pașca care începând cu anul 1952 se retrage în zona noastră în satele de la poalele munților Țibleș începând cu Romuli și sfârșind în 5 februarie 1956 în buncărul de pe valea Izvorului din Bichigiu unde patru companii de securitate de la Regimentul 7 de la Florești au tras 3000 de cartușe pentru a-l distruge odată pe moroșanul care i-a chinuit timp de opt ani.Autorul,părintele Vasile Rus ne mărturisește:’’ Închin această carte amintirii jertfei și suferinței moroșanului care a rezistat eroic timp de 8 ani cu o pușcă în mână în fața batalioanelor Securității.
Pașca a ales libertatea și a devenit un proscris,un fugar. Convins că regimul comunist nu va găsi aderenți în România acelor ani,aștepta pe cărările tainice de munte venirea americanilor și reinstaurarea monarhiei. Între timp,forțele Securității făceau planuri elaborate de luptă pentru a-l prinde. Adăposturile sale, adevărate buncăre în inima pădurii, deveniseră un coșmar pentru serviciul 361 ”Bande”, creat pentru a suprima rezistența din munți .În jurul capturării ”fantomei” care bântuia codrii din munții Țibleș s-a întins o rețea perfidă de capcane.Compromiterea apropiaților, a rudelor, ”prelucrarea” lor – un termen uzual pentru securiști – era modus operandi. Felul în care Pașca evita mereu pericolele și își pierdea urma i-a adus o aureolă legendară. Printre casele izolate de lângă munte,vânătorul se mișca mereu mult prea repede pentru adversarii săi. Ritualul lui rămânea același în casele unde era găzduit.Citea din Biblie, înainte de culcare. Apoi se trezea în creierii nopții și le spunea celor care l-au găzduit,ca și cum ar fi avut un dar al premoniției: ”Închideți după mine, ușile și ferestrele! Vin să mă caute!”.
Am descris în această carte pe baza mărturiilor scrise din dosarul de grup al lui Gheorghe Pașca pe care l-am obținut în acest an din arhiva C.N.S.A.S dar și pe baza documentării orale pe care am făcut-o în vara anului 2016 în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud portretul unui justițiar,al unui om care detesta nedreptatea și sărea în ajutorul semenilor săi chiar și în momentul în care era vânat de Securitate.Ultima promisiune pe care am făcut-o fiului său George înainte de a pleca pe drumul veșniciei a fost aceea că nu voi lăsa să piară amintirea tatălui său.Doresc să aduc mulţumiri şi întreaga mea recunoştinţă unor Instituţii şi personalităţi publice din judeţul nostru ce au înţeles să aducă un sincer omagiu luptătorului anticomunist Gheorghe Pașca care şi-a jertfit viaţa în lupta contra regimului inuman comunisto-bolşevic, prin susţinerea apariţiei acestei cărţi:

Bibliotecii Județene ‘’George Coșbuc’’ din Bistrița și Părintelui Ioan Pintea
Domnului Emil Iugan și firmei sale M.I.S Grup
Domnului Ioan Scurtu și firmei sale Dymex 2000 Company

Mulțumesc bunului meu prieten,domnului profesor Gheorghe Petrov din cadrul I.I.C.C.M.E.R pentru că m-a ajutat și m-a susținut în perioada scrierii acestei cărți.Mulțumesc domnului viceprimar al comunei Romuli Moț Dan care m-a ajutat să realizez documentarea orală a cărții.Rog pe bunul Dumnezeu să le dăruiască sănătate și bucurii sfinte. Doresc ca această carte să fie un însemn în aducerea aminte a luptei şi a martiriului eroului anticomunist Gheorghe Pașca pentru ca, în comunităţile noastre, blestemăţiile dictaturilor de orice fel să nu se mai poată repeta niciodată.

‘’Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate că a lor este împărăţia cerurilor’’

Comentarii

18/12/16 17:53
ioan

Iar se mistifică ISTORIA! S-a așteptat un sfert de secol (liber era din 1989 dec la „reabilitare”ca să mai apară un erou anticomunist. De când e poza de mare VÂnător? din vremea democrațiilor carolo-legionar -antonesciene? ori din vremea democrației mihăițo -groziste? Ce părere au d-nii pricină și marinescu-pe Ion Țiriac l-au făcut praf că în loc să-și adune porcii crescuți de el și să=asomeze european îi pușcă prin tufișuri-despre pușca cu lunetă de pe coperta v și jertfa? Sau câte familii au nenorocit acești certați cu legea? anticomuniștii lui...!Țărani și Țărănci credule,care și azi așteaptă pe bunii americani,mame ,tați,soții,prunci ai soldaților care au avut neșansa să facă armata la „„Odioasa securitate””(care a înlocuit dulcea SIGURANȚĂ).Ați așteptat să murim și noi care mai știm ce și cum a fost cu eroii pregătiți prin germania și parașutați noaptea prin păduri.Dumnezeu să-i ierte pe toți mai/,.

19/12/16 15:01

Să-ţi fie ruşine Ioane! Cine n-are minte să ia aminte!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5