Ghidul degustătorului: Secretele unui pahar de blended whisky

Whisky-ul este una dintre cele mai renumite băuturi din întreaga lume, însă, pentru un număr mare de consumatori, această denumire doar un termen generic. Adevărații băutori de whisky sunt și fini cunoscători ai diferitelor sortimente reunite sub această denumire generalistă și pot recunoaște cu ușurință un whisky de cea mai buna calitate, doar degustându-l.

Pentru a ajunge la acest nivel, trebuie să cunoști și multă „teorie”, așa că, dacă vrei să știi exact ce bei sau doar vrei să-ți impresionezi prietenii, îți vom împărtăși tot ceea ce trebuie sa știi despre whisky-ul blended.

 

Ce înseamnă blended whisky

Când vorbim de whisky scoțian sau scotch whisky, ne referim la cinci tipuri distincte, dintre care trei sunt blended. În limba engleză, „blended” înseamnă „amestecat”, ceea ce înseamnă ca vorbim de un whisky obținut din combinația mai multor tipuri de malț sau de cereale. În general, sunt whisky-uri ceva mai ieftine, ceea ce le face mai populare, însă asta nu înseamnă că sunt de slabă calitate.

 

Câte tipuri de blended whisky există

Categoriile de blended whisky se deosebesc după tipul amestecului folosit la fabricare, rezultând astfel trei grupe principale.

  • Blended Malt Whisky - produs din combinația a două sau mai multe single malt-uri, de la mai multe distilerii;

  • Blended Grain Whisky – obținute în urma amestecului de două sau mai multe single grain-uri, de la mai multe distilerii;

  • Blended Whisky – este combinația dintre un single malt și un single Grain.

Celelalte două categorii de whisky scoțian sunt Single Malt Whisky și Single Grain Whisky. Acestea sunt băuturi tari, obținute din orz malțat – cele single malt, respectiv dintr-un singur soi de cereale, în proporție mai mare decât malțul de orz, la Single Grain Whisky.

 

Cum a apărut blended whisky-ul

În primii ani, whisky-ul era comercializat direct din butoaie, sticla fiind prea scumpă. Cel mai adesea, clienții veneau la magazin cu propriul recipient, care era umplut din butoaiele cu single malt sau single grain. Pe măsură ce butoaiele se goleau, comercianții obișnuiau să le completeze conținutul adăugând alt whisky, care, astfel, se combina cu lichidul aflat deja în sticlă. Rezultatul obținut nu era întotdeauna unul favorabil, însă, au existat situații în care magazinele și-au câștigat faima fix pentru calitatea amestecurilor pe care le vindeau.

 

Cele mai cunoscute branduri

Având în vedere că 90% din whisky-ul prezent pe piața din întreaga lume este blended whisky, este de înțeles că există nenumărate mărci, mai vechi sau mai noi. Dintre acestea, câteva și-au câștigat renumele datorită tradiției îndelungate dar și calității, care le menține în topul preferințelor.

  • Teacher’s – brandul este botezat după numele creatorului său, William Teacher, care a brevetat, la vremea sa, un nou mod de a produce whisky, ajungând astfel una din cele mai cunoscute mărci din lume.

  • Chivas Regal – este cel mai bine vândut whisky din Europa și din Asia, totodată fiind recunoscut drept unul dintre cele mai puternice branduri din lume. A fost lansat în 1801 de compania Chivas Brothers și este produs în cea mai veche distilerie din Scoția – Strathisla.

  • Johnnie Walker – creat la mijlocul anilor 1880 de băcanul John Walker- a fost vândut pentru prima dată în Kilmarnock, iar acum a ajuns unul din cele mai cunoscute sortimente.

 

Secretul fabricării unui scotch bun nu stă doar în ingrediente, ci ține de mult mai multe aspecte: modul cum sunt realizate butoaiele de whisky, procedura folosită pentru distilare și felul în care se păstrează ani la rând, până ajunge să fie savurat.

 

Comentarii

29/05/20 11:18
cititor

Intreaba Ion pe Vasile... daca polinko-i buna la coronavirus... si-i rapsunde " apo ma Vasi... ce sa-ti spui io... cred ca da... ase de pi la 400 in sus... c-apo si de are si de n-are... nu-tz mei pasa " ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5