Cât de sănătoase sunt băuturile alcoolice?

Băuturile alcoolice sunt consumate din cele mai vechi timpuri, iar moderația este întotdeauna secretul care stă la baza perpetuării acestei mici plăceri. În ciuda îngrijorării cu privire la efectele negative ale alcoolului asupra organismului, consumul lui în mod cumpătat și ocazional este chiar benefic pentru sănătate.

Alături de cantitatea de alcool consumată este important tipul de băuturi pe care îl alegi, unele dintre acestea fiind mai sănătoase decât altele. Iată care sunt cele mai sănătoase băuturi alcoolice, potrivit nutriționiștilor:

Vinul sec

Printre cele mai sănătoase băuturi alcoolice se numără vinul sec. Acesta este vinul cu cel mai redus conținut de zahăr, dar cu o cantitate ridicată de flavonoide și taninuri, ce sprijină organismul în lupta contra radicalilor liberi. Poți alege un vin domeniul Coroanei Segarcea, fie că este o îmbinare între Cabernet Sauvignon, Marselan si Syrah, fie că optezi pentru Pinot Noir, Cabernet sau Touriga Nacional.

O alegere la fel de inspirată poate fi un vin alb sec, precum Chardonnay, Feteasca Regală sau Tămâioasa Românească. Acestea te vor încânta prin notele lor predominant fructate, fiind potrivite pentru mâncărurile din peste, carne albă și salate.

Whisky

Whisky-ul este o altă băutură sănătoasă, grație conținutului redus de calorii, dar și al lipsei zahărului. Consumat ocazional, acesta ajută la reducerea stresului și a anxietății, dar și la îmbunătățirea memoriei de scurtă durată. Acest beneficiu se datorează acidului elagic pe care whisky-ul îl conține, care contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

Acidul elagic este un antioxidant puternic, care ajută organismul să lupte împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi.

Gin

Fiind o băutură spirtoasă consumată de secole, ginul dispune de un conținut sărac în calorii. În plus, fructele de ienupăr din care este obținut contribuie la stimularea metabolismului, acționând precum un diuretic natural.

În plus, prin conținutul ridicat de antioxidanți din ienupăr, ginul ameliorează retenția de apă din organism și îmbunătățește procesul de eliminare a toxinelor.

Țuica din prune

O altă băutură care nu afectează sănătatea organismului atunci când este consumată cu moderație este țuica din prune. Aceasta este recunoscută pentru proprietățile ei digestive, fiind recomandată înainte de consumul mâncărurilor grase, precum friptura de porc sau slănina.

În compoziția țuicii se regăsește o enzimă cu rol important în reducerea depunerilor de colesterol de pe artere, contribuind astfel la prevenirea aterosclerozei și a altor afecțiuni cardiovasculare. Pentru a beneficia de aceste efecte ale țuicii este important să fie consumată în cantități mici, de cel mult 30 de mililitri pe zi. Un consum ridicat de țuică poate avea efecte nedorite asupra funcționarii organismului.

Tequila

Atunci când observi pe rafturile magazinelor tequila la preț avantajos, este musai să profiți, grație beneficiilor pe care această băutură le are. Spre deosebire de alte băuturi, tequila este diferită prin conținutul de zaharuri care provin de la planta de agave.

Cât timp este consumată cu moderație, ea stimulează digestia și metabolismul, având un conținut redus de calorii.

Cocktail Bloody Mary

În cazul în care Bloody Mary este cocktail-ul tău preferat, te poți bucura de această băutură ocazional. Votca și sucul de roșii pe care le conține sunt sărace în calorii, însă furnizează organismului antioxidanți, potasiu și vitamina C, componente ce aduc beneficii asupra stării de sănătate. Bineînțeles, moderația este esențială, aceste băuturi fiind sănătoase dacă sunt consumate într-o cantitate mică, băutul lor în exces ducând la afectarea organismului.

În concluzie, băuturile alcoolice nu sunt întotdeauna nocive, însă contează foarte mult și starea ta de sănătate, conținutul de alcool și compoziția băuturii pe care alegi să o savurezi.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/AZW8IbilGLg

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5