GREVA SPONTANĂ LA COMPANIA LEONI S-A ÎNCHEIAT. Conducerea firmei a acceptat noul contract colectiv de muncă

Alin Cordos
Sute de angajaţi ai firmei de cabluri LEONI aflaţi în schimbul doi au declanşat în această seară un protest spontan. Principala revendicare este una salarială. Un angajat care doreşte să rămână anonim ne-a spus că este vorba de  tăierea” unor prime şi bonusuri, care ar fi redus mult veniturile încasate de angajaţi, unii susţinând că acestea sunt sub salariul minim garantat în plată.
UP DATE: În jurul orei  20:30, la fabrica de pe Tărpiului a ajuns şi liderul sindicatului independent Marinel Strugari, cel care a reuşit, după aproximativ 10 minute de negocieri să-i convingă pe oameni să intre în cantină. Acţiuni greviste spontane au avut loc şi la uzina LEONI construită în locul defunctului MOPAL SA.
CE SPUNE PREFECTUL OVIDIU FRENŢ?
Prefectul judeţului BN, Ovidiu Frenţ, preşedinte al Comisiei de Dialog Social ne-a declarat următoarele: ”Ca şi preşedinte al Comisiei de Dialog Social, am fost permanent informat despre stadiul negocierilor dintre sindicate şi conducerea firmei LEONI pentru semnarea noului contract colectiv de muncă. Vreau să vă spun că aceste lucruri se discută de o lună de zile, iar astăzi, în jurul orei 17:00, acest nou contract colectiv de muncă a fost acceptat de CEO-ul  Leoni, aici fiind vorba şi de revendicări de natură salarială. Practic, problemele au intervenit în acest fel pentru căo parte din angajaţi nu au fost informaţi în timp util de faptul că revendicările lor salariale sunt rezolvate. Am primit asigurări că lucrurile au intrat pe un făgaş normal”, a spus Ovidiu Frenţ.

Comentarii

11/05/17 08:49
vizitator

Rău cu rău, dar mai rău e fără rău! In economia de piata companiile multinationale urmaresc pastrarea unui echilibru intre eficienta cheltuielilor si maximizarea profitului. Atunci cand apar dereglari in mecanismul economic, orice companie aplica masuri drastice mergand pana la relocarea activitatii in alte zone pe glob. Un exemplu la indemana este cel al companiei Nokia, care in urma cu cativa ani a parasit Jucu si Romania dupa modelul pe care l-a aplicat cand a venit in Romania din comuna germana Bochum. De aceasta data, motivul invocat pentru plecarea companiei de la Jucu a fost acela, ca Nokia urmareste sa isi eficientizeze costurile mutand productia in Asia. Concernul finlandez a lasat in urma 2.200 de suflete fara loc de munca si un numar mult mai mare de familii fara un venit stabil. Globalizarea i-a lovit din plin pe cetatenii din Jucu si pe cei din Cluj.
Asa ca protestele de la Leoni nu rezolva problema salariilor, iar istoria s-ar putea repeta dupa modelul celor de la Nokia, ceea ce pentru Bistrita ar fi un dezastru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5