Concedierile de la Compania Leoni au intrat în atenţia prefectului Frenţ. Angajaţii au primit avertismente scrise

Doi foşti angajaţi ai Companiei Leoni din Bistriţa, Dobrin Moldovan şi Felicia Legradi, s-au întâlnit astăzi cu prefectul judeţului Ovidiu Frenţ, la întâlnire fiind prezent şi un reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Gina Emrich.

 

Potrivit prefectului Frenţ, din punct de vedere legal li s-a comunicat petiționarilor că singurul mod de soluționare a problemelor prezentate este demersul unei acțiuni în instanță.

PREFECTUL OVIDIU FRENŢ: „E o companie privată. Din punct de vedere oficial, la Leoni nu avem un conflict, iar lucrurile s-au clarificat în privința drepturilor și obligațiilor ambelor părți. În acest caz am invitat-o pe doamna de la ITM specializată în contracte colective de muncă, la discuțiile cu cei doi foști angajați ai Leoni, urmând ca această instituție a statului va fi sesizată să verifice dacă s-au îndeplinit condițiile legale. În cazul în care nu se va ajunge la nicio concluzie și nu se va putea armoniza poziția foștilor angajați cu conducerea ei pot să deschidă o acțiune la Tribunalul Bistrița-Năsăud”.

 

În urma discuțiilor, reprezentantul ITM,  Gina Emrich, a constatat că este probabil să fi existat un viciu de consimțământ la semnarea demisiilor fără consultarea Comisiei de disciplină.

 

"Ce s-a întâmplat la societatea Leoni se va soluționa în instanță, pentru că ea este competentă să intervină în litigiul individual de muncă. ITM intervine doar la conflictele colective, dacă ne sunt sesizate. În această situație, nu ne-am aflat într-un astfel de conflict colectiv. Societatea Leoni avea înregistrat un contract colectiv de muncă legal și valabil în momentul în care au avut loc acele evenimente și conform Legii Dialogului Social, pe perioada contractului colectiv de muncă în vigoare, nu se pot declanșa greve. Orice formă care ar îmbrățișa aspect de grevă este declarată ilegală”.

 

De asemenea,  Ovidiu Frenț, a precizat că va solicita o întrevedere cu managementul fabricii Leoni, cât mai curând posibil, mai ales că au fost semnalate mai multe cazuri similare de concediere la fabricile Leoni Bistrița.

 

"Am să solicit o discuție cu conducerea. Mi se pare deja un număr important și am să solicit conducerii Leoni să avem o întrevedere pentru a vedea ce s-a întâmplat. De la 5 oameni în sus mi se pare semnificativ și atunci o să sun să ne întâlnim să vedem ce s-a întâmplat", a conchis prefectul Ovidiu Frenţ.

Repercusiunile pe care le suportă muncitorii de la Compania LEONI din Bistriţa nu sunt deloc puţine şi vizează o mare parte dintre angajaţi. Astfel, dacă în cazul unor posibili lideri ai greviştilor, compania a at măsura eliminării acestora din sistem, pentru ceilalţi angajaţi participanţi la mişcarea spontană, staff-ul companie a găsit de cuviinţă să le înmâneze un fel de avertisment scris.

Conform unui document primit de bistritaexpres.ro , toate protestele sunt ilegale conform regulamentului de ordine internă, cel puţin asta spune articolul 43.

 

 

Comentarii

26/05/17 09:40
Cititor

Adevarul este ca Leoni... a vrut sa vina in Roamnia, doar pentru ca era foarte ieftina forta de munca si in prezent, deja este neatractiva pentru ei si acuma vor cu orice pretz sa plece in alta parte . Ei ar vrea sa poata pleca, fara sa piarda nimic... ba pe deasupra sa le mai platim noi si niste penalitati... Hai sa fim seriosi...
Vedeti, de aia n-ar trebui scutiti de la absolut nici un fel de impozite si datorii catre stat, inca de la inceput si sa nu le facilitam absolut nimica, ptr ca inafara faptului ca se creaza eventual niste locuri de munca, statul nu castiga absolut nimic, iar muncitorii lor, efectiv sunt priviti si exploatati ca si niste "sclavi" ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5