Harap Alb şi Albă ca Zăpada, întâlnire cu micuţii bistriţeni

Harap Alb s-a aflat timp de o săptămână pe scena Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, prin intermediul Teatrului „Ariel” Târgu-Mureş. Sute de copii s-au bucurat de peripeţiile eroilor lui Ion Creangă.
Parcurgerea drumului maturizării de către erou presupune un lanţ de acţiuni convenţionale. Eroul are de trecut mai multe serii de probe, potrivit avertismentului dat de tată: „să te fereşti de omul roş, iar mai ales de omul spân, cât îi putea, să n-ai de-a face cu dânşii că sunt foarte şugubeţi". Răul nu este întruchipat de fapturi himerice, ci de omul însemnat, de o inteligenţă vicleană, cu două ipostaze: Spânul şi omul roş/ Împăratul Roşu. Nici protagonistul nu este un Făt-Frumos curajos, voinic, luptător priceput. Ceata de monştri îi insoţeşte spre a-l ajuta, pentru că s-a arătat prietenos şi comunicativ: Gerilă, Flămânzilă, Setilă, Ochilă şi Păsări-Lăţi-Lungilă. Nunta cu fata împăratului Roş şi schimbarea statutului social (devine împărat) confirmă maturizarea eroului. Distribuţia îi cuprinde pe Valentin Lozincă-Mandric, Cornel Iordache, Mioara Topor, Zoltan Incze, muzica fiind semnată de Zeno Apostolache, iar regia de Georgeta Lozincă.
Poveştile frumoase continuă cu Teatrul de păpuşi "Alexandru Misiuga" Bistriţa şi povestea Albă ca Zăpada, vineri, de la ora 10.00, la Centrul Cultural Municipal.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]