Impozitele şi taxele locale pentru 2016, aprobate de Consiliul Local Bistriţa. Protest în tăcere

Consiliul Local Bistriţa a aprobat, la a doua „strigare”, hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale datorate de persoanele fizice şi juridice din municipiul Bistriţa în anul 2016, cu 12 voturi pentru, 2 împotrivă și 6 abțineri.
În fapt, a fost stabilit impozitul pe clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice. Acesta se menţine la nivelul anului 2015. Pentru menţinerea impozitului pe clădiri persoane fizice care deţin în proprietate clădiri rezidenţiale şi clădiri-anexe la nivelul celui din anul 2015, executivul a propus stabilirea cotei de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii, faţă de 0,1% cotă aplicată în anul 2015. Pentru un metru pătrat locuinţă-apartament (suprafaţă utilă) urmează a se plăti în anul 2016 un impozit estimativ de 2,69 lei/mp, identic cu cel plătit în anul 2015.
De asemenea, a fost stabilit impozitul pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor juridice pentru anul 2016. Proiectul prevede şi stabilirea impozitului pe teren în sumă fixă anuală pe hectar de teren, pe ranguri de localităţi, categorii de folosinţă şi pe zone, pentru persoanele fizice care deţin în proprietate teren în intravilanul localităţii şi impozitul pe teren în sumă fixă anuală pe hectar de teren, pe ranguri de localităţi, categorii de folosinţă şi pe zone, pentru persoanele juridice care deţin în proprietate teren în intravilanul localităţii, dar şi impozitul pe teren în sumă fixă pe hectar de teren.
Nu în ultimul rând, proiectul prevede impozitul pe mijloacele de transport cu tracţiune mecanică care aparţin contribuabililor persoane fizice şi juridice, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, pentru fiecare 200 cmc sau fracţiune din aceasta, sau masa totală maximă autorizată, impozitul pe mijloacele de transport pe apă deţinute de persoanele fizice şi juridice, impozitul pe mijloacele de transport pentru autovehiculele de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată de peste 12 tone, dar şi taxa pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizaţiilor în domeniul construcţiilor, taxa pentru eliberarea autorizaţiilor de orice fel, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, taxele pentru folosirea locurilor publice, impozitul pe spectacole pentru persoanele care organizează o manifestare artistică, o competiţie sportivă sau altă activitate distractivă etc.
Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an de către contribuabili, persoane fizice sau juridice, până la data de 31 martie a anului fiscal, consiliul local acordă o bonificaţie de 10%.
Au fost discuţii, cu argumente pro şi contra privind diminuarea impozitului pe clădiri, susţinut de consilierul Tuţă şi alţii, cât şi motivaţia menţinerii acestora la nivelul propus în proiect, opinie susţinută de primarul Bistriţei, ing. Ovidiu Creţu.
La şedinţa a participat şi un grup de cetăţeni din societatea civilă care au afişat pe planşe de hârtie cuvântul „Eficienţă” şi au protestat în tăcere.

Comentarii

29/12/15 18:32
BALAN MARIUS- E...

In timp ce estia din CL se tin de inima , concitadinii nostri, merita toata stima.D-lor edili ! de inima sa va tineti dupa ce votati taxele din ce in ce mai impovaratoare pt. cei care v-au trimis aclo ! BRAVO Bistritenilor care au fost prezenti in CL. Nimic nu va fi zadarnic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5