Cine-i mai mare în taxă!
Consiliul Local Bistriţa a aprobat pentru anul 2009 menţinerea impozitelor şi taxelor locale la nivelul anului 2008. S-a stabilit o cotă de impozitare de 1,3% la impozitul pe clădiri proprietatea persoanelor juridice care au procedat la reevaluarea clădirilor şi o cotă de 10% în cazul celor care nu au procedat la evaluare. În baza hotărârii adoptate pentru anul 2009 se estimează o creştere a veniturilor la bugetul local, din impozitele pe clădiri persoane juridice în sumă de 874.650 lei pentru anul 2009.
Impozitul pe teren, intravilan şi extravilan, impozitul pe mijloacele de transport, taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism şi taxele de utilizare a locurilor publice, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice, vor rămâne la nivelul anului 2008. Acestea fiind ajustate în cursul anului 2007 cu 15% şi, respectiv, 20%.
Taxa hotelieră (colectată de unităţile de cazare) va fi calculată prin aplicarea cotei de 4% la tarifele de cazare, cu o creştere de 1% faţă de anul 2008. În ce priveşte facilităţile fiscale acordate, se menţine bonificaţia de 10% (maximă prevăzută în lege) pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, impozitului pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an de către persoanele fizice şi juridice, până la data de 31 martie.
Pentru anul 2009 se estimează o creştere a veniturilor fiscale (cu debit) ale bugetului local al municipiului Bistriţa cu suma de aproximativ 961.150 lei, faţă de nivelul veniturilor anului 2008.
În dezbaterile pe proiectul de hotărâre, consilierii s-au situat pe poziţii, uneori, diametral opuse: de la propuneri care au respins orice creştere faţă de 2008, la reducerea unor taxe, precum taxa hotelieră, taxele la pieţe, târguri şi oboare sau chiar eliminarea unor taxe.
C
ele două grupuri de consilieri, PD-L şi PSD au demonstrat că simt întocmai apropierea alegerilor pentru Parlament. Gh. Tuţă spune că „nu avem o reacţie din partea plătitorilor de taxe şi impozite” şi, iată, se propune o creştere, nejustificată! Primarul Ov. Creţu, în schimb, neagă o creştere a fiscalităţii în 2009. „Chiar dacă creşte gradul de îndatorare a bugetului, am păstrat nivelul la care l-am găsit”, spune el. Iar Camelia Tabără: „PD-L s-a uitat în calendar, a văzut că vin alegeri şi a făcut, în consecinţă, asemenea propuneri”…
Replicile şi etichetările încercau să spună „cine-i mai mare-n taxă”, pentru că atunci când eşti la putere vrei taxe mai mari, să faci bani la buget, iar când eşti în opoziţie vrei să te dai bine cu taxe cât de mici – cam asta reproşa şi primarul Ov. Creţu, celor de la PD-L.
Citiţi şi:
- Situaţia veniturilor realizate în perioada 01.01-31.12.2008
- Consiliul Local Bistrița a aprobat, potrivit legii, indexarea cu 13,8% a impozitelor și taxele locale pentru 2024!
- Impozitele şi taxele locale pentru 2016, aprobate de Consiliul Local Bistriţa. Protest în tăcere
- Situaţia realizărilor biroului de impozite şi taxe locale
- CUM SUNT TAXELE ÎN ROMÂNIA?
Adaugă comentariu nou