Împreună, în Clepsidra verii, tineri din patru colțuri de țară

Cenaclul Clepsidra din Dej a reunit, de curând, la Muzeul Municipal din Dej, tineri literați din București Brașov, Iași, Cluj-Napoca, Aba Iulia, Bistrița și, evident, oameni de cultură din Dej. Efervescența dată de inițiatorii proiectului, poeții Radu Zăgrean și Toni Chira, adună energii creatoare. Cei doi au moderat aplicat evenimentul.
Din Bistrița au participat trei elevi talentați de la grupa de creație literară de la Palatul Copiilor Bistrița: Oana Valentina Beudean, Antonia și Antonius Chiciudean, alături de profesoara lor Ionela-Silvia Nușfelean, care au fost bine receptați, citind fiecare câte două poezii proprii, în registre diferite – entuziaste, meditative…
Sorin Chiper (din Iași, student la Literele clujene, Facultatea de Literatură Universală și Comparată) a lecturat din cele două volume ale sale: „Caniculă” (Ed. Artes, Iași, 2016) și „Curcubeie de benzină” (Ed. Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2018), fiind analizat mai în detaliu, cei prezenți mizând pe tensiunea, forța, plasticitatea poemelor sale.
Marius Florea (din Brașov, masterand la facultatea de Istorie și Filozofie la Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca), care a debutat recent la Editura Grinta cu volumul „desfigurat”, a citit poeme în stilul deja cunoscut care punctează dezumanizarea.
Emma Mihăescu, licențiată în litere, câștigătoarea marelui premiu la Festivalul Național de Literatură Vasile Lucaciu, Cicârlău, decembrie, 2018 și a Premiului Revistei Poesis, a venit special din capitală pentru un microrecital în cenaclul Clepsidra, lăsând o amprentă de transfigurare a firescului viețuirii în formule intens poetice.
Antonio Doda, elev în clasa a XII-a, din Alba Iulia, proaspăt girat de poetul Aurel Pantea, care l-a publicat într-un număr recent al revistei Discobolul, nr. 250, 251, 252, la rubrica Debut, a citit poeme legate de căutările vârstei.
Cătălin Cozma a prezentat câteva date esențiale din programul Cenaclului Ars Retorica Cluj-Napoca, iar, colegul său Keresztesi Zsolt Albert a susținut, într-o manieră dezinvoltă, o conferință despre „O cruciadă a culturii”.
Au citit și poeții dejeni: Elena Mereuță, Adriana Silaghi, Toni Chira ș.a. De menționat că Toni Chira a citit în martie și-n cenaclul bistrițean George Coșbuc și va publica un grupaj de poeme în numărul 2, pe acest an, al Revistei Mișcarea literară. Punți de legături interesante și constructive între diverse destinații, forme de expresie și generații.

Grupa de Jurnalism
Palatul Copiilor Bistrița

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5