Inaugurarea CUB-Clubul artelor, Clubul urban

Primăria municipiului Bistriţa şi Centrul Cultural municipal „George Coşbuc” au inaugurarat CUB-Clubul artelor, Clubul urban. Acesta va cuprinde secţiuni de iniţiere şi performanţă în literatură (scriere creativă, lecturi publice, lansări de carte), fotografie, jurnalism etc. şi va fi coordonat de Alexandru Uiuiu. La evenimentul de lansare au fost prezenţi Ioan Groşan, Lucian Perţa şi Viorel Mureşan. După cum ne declară managerul Centrului Cultural Municipal, Gavril Ţărmure, cu această ocazie va fi lansată şi cartea „Ce rămâne din ce trece” a regretatului George Ţâra.
„Lansăm cartea „Ce rămâne din ce trece” a lui George Ţâra evocare realizată de Alexandru Uiuiu împreună cu Lucia Axente, sora regretatului critic. Vorbim despre un prieten bun al nostru, o personalitate a oraşului Bistriţa, un scriitor excepţional şi un exigent în limba şi literatura română, cum foarte puţini au fost”, a spus, la începutul întâlnirii, managerul Centrului Cultural Municipal Bistriţa, Gavril Ţărmure.
Preotul Nicolae Feier a vorbit despre frumuseţea omului şi a spaţiului în care a trăit, concluzionând: „Ţâra, tu eşti patria noastră, tu eşti pământul, tu eşti frumuseţea cuvintelor, echinoxiul din Cluj, Ţâra este un înger şi o zestre pe care nu este permis s-o uităm. Dragul nostru prieten Uiuiu, îmi pare nespus de bine pentru ceea ce ai reuşit să faci”.
„Cu George s-a întâmplat că a uitat să-şi contureze opera. A avut atâta grijă de alţii, fiind sfătuitor, încât nu a reuşit să strângă în cărţi tot cât a scris şi nu a apucat să redacteze tot ce a gândit, de aceea am făcut acest efort de a aduna pe două secţiuni materialele lui. La „Publicistică” o să găsiţi persoana intransigentă dedicată filologiei, exigent de mare competenţă, iar la secţiunea „Mărturii”, în care prietenii i-au creionat portretul”, a spus Alexandru Uiuiu.
Venit de la Bucureşti special pentru acest moment, scriitorul Ioan Groşan a declarat: „Şi în viaţă, dar şi în moarte, trebuie subliniat cuvântul prieten. Noi suntem prieteni şi după ce dispare persoana respectivă. George Ţâra s-a dus într-un câmp foarte bun, iar bunătatea este atributul ce-l caracterizează sau mai bine spus echilibrul în bunătate. Să nu uităm de umorul lui excepţional. El s-a dus foarte sus.
Criticul Viorel Mureşan, coleg de generaţie cu George Ţâra, a subliniat: „Trăim astăzi un gest recreator, extraordinar. În materialele din volum găsim articole pe teme literare, începând cu perioada studenţiei publicate în revistele „Echinox” şi „Napoca universitară”. În ce priveşte proza, George avea o antenă specială în depistarea structurilor narative şi în stabilirea reperelor de abordare. Partea cu „Evocări” vine din partea unor condeie exersate, mai cu seamă în arta portretului”.
Un alt prieten prezent la Bistriţa a fost poetul Lucian Perţa care a citit un portret făcut de fiul lui, Cosmin Perţa, iar mai apoi o parodie făcută de el însuşi.
Menuţ Maximinian a vorbit despre deplasările pe care le-a avut cu George Ţâra la Adunările Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România, promovând tradiţiile din judeţul Bistriţa-Năsăud.
După mesajele venite din partea familiei, a colegilor de şcoală, a apropiaţilor prezenţi la eveniment, a urmat inaugurarea Clubului Artelor. „Vă aşteptăm în acest club al artelor. Vom avea multe activităţi pe presă, antropologie, etnologie, literatură, fotografie şi nu puteam găsi un alt moment decât acesta în care un spirit creator, care a animat atâtea lucruri ca George Ţâra, este pomenit”.
Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea unui film ce a avut în centru pe George Ţâra.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5