Infrastructura de acces în Peştera Tăuşoarelor a fost finalizată

Lucrările de reabilitare tehnică a infrastructurii de acces în peştera de la Izvorul Tăuşoarelor, incluse în cadrul proiectului „Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei de interes naţional Peştera Tăuşoare”, au fost recepţionate. În cadrul comisiei au fost cooptaţi rerezentanţii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în calitate de beneficiar al proiectului, cei ai Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, în calitate de partener, ai Unităţii de Implementare a Proiectului şi ai Inspectoratului pentru Siguranţa în Construcţii.

Potrivit datelor furnizate de managerul de proiect Iulia Strugariu, lucrările au constat în înlocuirea echipărilor depăşite tehnic, care nu mai prezentau siguranţă, şi anume trei scări de acces şi două punţi peste diaclaze, dar şi înlocuirea unor echipări permanente verticale, traverseuri şi mâini curente, strict necesare pentru asigurarea şi protejarea personalului implicat în implementarea proiectului.

„Reabilitarea tehnică a infrastructurii de acces este una dintre cele mai importante activităţi din cadrul proiectului, pentru că va permite accesul în condiţii de siguranţă a cercetătorilor şi lucrătorilor care vor fi implicaţi în activităţile necesare în vederea descrierii mediului fizic subteran, cartarea peşterii, descrierea habitatelor şi a ecosistemului, precum şi în vederea stabilirii măsurilor de conservare şi protejare a speciilor de chiroptere adăpostite de această peşteră”, precizează sursa citată.

Proiectul „Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei de interes naţional Peştera Tăuşoare” finanţat din FEDR, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, are ca scop realizarea unei plan de management în conformitate cu realităţile ştiinţifice ale acestui ecosistem, în vederea conservării întregii arii protejate, dar în special al celor patru specii de lilieci care hibernează aici. Proiectul are o valoare de 1.172.000 de lei şi are o durată de implementare de 30 de luni.

„Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este cel mai mare cavernament din cuprinsul Carpaţilor Orientali, fiind parte componentă a Reţelei europene Natura 2000 şi rezervaţie speologică, având clasa de protecţie A, maximală. Ea se dezvoltă în calcare eocene, are o sumă a galeriilor şi sălilor de aproximativ 20.000 de metri şi este cea mai adâncă peşteră din România la categoria peşteri orizontale, cu o diferenţă altimetrică de peste 400 de metri. Din anul 1955, de când a fost descoperită, peştera s-a aflat în grija Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” de pe lângă Academia Română. Din anul 2010 peştera a fost preluată în convenţie de custodie de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, instituţie care a asigurat timp de peste 30 de ani administrarea şi protejarea acesteia”, explică responsabilul ştiinţific al acestui proiect, Crin Theodorescu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5