Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor are Regulament de funcţionare aprobat

Ca urmare a Ordinului Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice nr. 338 din 2013, Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor, parte a Reţelei Europene Natura 2000, arie protejată de interes naţional, clasă A de protecţie speologică, are un Regulament de funcţionare aprobat. Prin publicarea în Monitorul Oficial, acest act normativ, care reglementează activităţile din arealul protejat al peşterii şi suprateranul ei, devine funcţional şi obligatoriu.
Regulamentul ariei protejate are în vedere aplicarea normelor de comportament speologic în raport cu sistemul cavernicol protejat. El reglementează tipul de activităţi permise în peşteră, care sunt de natură explorativ-speologică, ştiinţifică şi ecoturistică. Sunt stabilite cu rigurozitate traseele accesate în timpul vizitelor, ca şi regimul de restricţii pe galeriile care adăpostesc coloniile de chiroptere pe perioada hibernării acestora. Pe lângă acestea, regulamentul stabileşte regimul deşeurilor, al prelevării de probe în vederea unor activităţi ştiinţifice, planul de tarifare şi regimul sancţiunilor.
Pentru suprafaţa de deasupra peşterii, care face parte din aria de protecţie supraterană instituită de lege, Regulamentul aprobat se referă la regimul suprafeţelor silvice, foarte importante în vederea conservării ecosistemului din cavernament.
Regulamentul ariei protejate urmează a fi actualizat în funcţie de analiza datelor ştiinţifice obţinute în urma implementării proiectului „Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei de interes naţional Peştera Tăuşoare”, proiect demarat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud. În cadrul acestui proiect vor fi efectuate studii ştiinţifice complexe pentru determinarea mediului fizic şi biotic din peşteră şi din suprateranul acesteia. Datele obţinute vor permite elaborarea Planului de Management al acestui sit şi vor duce la modificarea sau adăugirea actualului Regulament de funcţionare.
Scopul principal al acestor demersuri rămâne elaborarea şi aplicarea măsurilor necesare în vederea protecţiei peşterii, a elementelor de ocurenţă rară de natură minerală şi geomorfologică, dar în special al populaţiilor de chiroptere şi a faunei cavernicole troglofile şi troglobionte.
Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor reprezintă habitatul de hibernare a cel puţin patru specii de lilieci, dar şi spaţiul de exprimarea a unor alte importante elemente de interes ştiinţific.

Manager, Custode peşteră,
Gavrilaș Vasilichi George Alexandru Crin Triandafil Theodorescu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5