Arie protejată subteran şi suprateran (71 ha)
Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a depus la Ministerul Mediului Regulamentul de organizare şi funcţionare a ariei protejate Peştera „Izvorul Tăuşoarelor” care face parte din Reţeaua europeană „Natura 2000”. Regulamentul cuprinde norme de protecţie, vizitare şi documentare ştiinţifică în interiorul peşterii, dar şi în spaţiul suprateran (71 hectare teren forestier, în conformitate cu Legea nr. nr. 5/2000 de amenajare a teritoriului naţional – secţiunea a III-a), arii protejate.
Regulamentul urmează a fi aprobat de ministerul de resort şi devine obligatoriu şi executiv.
Custodele peşterii, Crin Triandafil Theodorescu, lucrează în prezent la Planul de management al ariei protejate care, în conformitate cu Convenţia de custodie nr. 0012/2010, urmează a fi definitivat până în primăvară.
„Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud are în grijă această peşteră de peste 20 de ani. peştera este protejată în gradul maxim (protecţie de clasa A), are 20 m de galerii şi reprezintă un sit important ştiinţific, nefiind deschis circuitului turistic”, precizează custodele peşterii, pr. Crin Triandafil Theodorescu.
Citiţi şi:
- A fost reabilitat accesul
- Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor are Regulament de funcţionare aprobat
- Prăbuşiri grave în Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor! Activităţile în subteran, întrerupte
- Un nou tip de speleotemă descoperit în Peștera Tăușoare. Cercetători ai Institutului de Speologie ”Emil Racoviță” cercetează peştera pentru urmărirea stării de conservare a celor cinci specii de chiroptere (lilieci)
- Peştera Tăuşoare, reaşezată pe palierul celor mai fascinante peşteri din România, printr-un proiect european
Adaugă comentariu nou