Prăbuşiri grave în Peştera de la Izvorul Tăuşoarelor! Activităţile în subteran, întrerupte
Orice activitate în subteranul Peşterii de la Izvorul Tăuşoarelor a fost suspendată pentru o perioadă nedeterminată, după ce, la mijlocul săptămânii, un tavan s-a prăbuşit, antrenând bolovani imenşi, cu o masă totală estimată la 100 de tone.
“Nu au fost afectate grav echipările aflate în subteran, înregistrându-se câteva avarii minore la una dintre scările de acces în interiorul peşterii. Impactul prăbuşirii blocurilor de piatră a fost uriaş, galeria respectivă modificându-şi aproape complet forma pe o distanțţ de aproximativ 60 de metri. Masa de prăbuşiri a dus la reducerea cu până la jumătate a secţiunii galeriei. Două dintre detriturile prăbuşite sunt de dimensiunile unei camionete”, precizează custodele peşterii, Crin Triandafil Theodorescu. Potrivit acestuia, prăbuşirile sunt cauzate de un fenomen care se manifestă în special primăvara, numit gelifracţionare, în zona ventriculară a peşterii, acolo unde apele infiltrate îngheaţă în fisuri.
Problemele au apărut miercuri dimineaţă, cu doar câteva ore înainte de intrarea unui grup de cercetători ştiinţifici de la Institutul de Speologie “Emil Racoviţă” din Bucureşti, sub conducerea custodelui. Aceştia trebuia să facă o serie de măsurători de climatologie şi hidrologie, în vederea realizării proiectului “Sistem de management eficient al sitului de importanță comunitară şi ariei protejate de interes naţional Peştera Tăuşoare”, derulat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.
“S-a procedat la marcarea pe hartă a modificărilor de natură morfologică produse de prăbuşire şi s-au efectuat observaţii în vederea stabilirii efectelor pe care acest eveniment l- a avut asupra coloniilor de lilieci aflaţi în hibernare. După depăşirea conului de prăbuşiri s-a continuat activitatea speologică programată, care a durat nouă ore în subteran şi patru ore în suprateranul peşterii. (…) În funcţie de evoluţia infiltraţiilor şi stabilizarea prăbuşirilor vor fi reluate activităţile de natură ştiinţifică, speologic-explorativă şi didactică din această arie protejată”, menţionează Crin Triandafil Theodorescu, prin intermediul unui comunicat de presă.
În urma acestui eveniment, vor fi necesare reamenajări suplimentare, constând în trasarea unei noi poteci speologice, instalarea de mâini curente și de scări de acces, îndepărtarea masei de prăbuşiri aflate în echilibru precar.
Citiţi şi:
- A fost reabilitat accesul
- Arie protejată subteran şi suprateran (71 ha)
- Un nou tip de speleotemă descoperit în Peștera Tăușoare. Cercetători ai Institutului de Speologie ”Emil Racoviță” cercetează peştera pentru urmărirea stării de conservare a celor cinci specii de chiroptere (lilieci)
- Efectivele de lilieci din Peștera Izvorul Tăușoarelor, în refacere spectaculoasă
- Descoperire inedită la Peștera Izvorul Tăușoarelor
Adaugă comentariu nou