Întâmplări cu miez

Inimă de piatră: Stalin,”tătucul popoarelor” (1)

Au trecut mai bine de 50 de ani de la moartea (la 5 martie 1953) faimosului dictator al ultimului Imperiu al secolului al XX-lea -Uniunea Sovietică. Popoarele ce l-au format s-au desprins, alcătuind azi ţări de sine stătătoare: Georgia, Armenia, Azerbaidjanul, Moldova, Ucraina, Ţările Baltice, precum şi popoarele asiatice, cele cu sufixul „stan”:Kârgâstan, Kazahstan, Turkmenistan, mă rog, 16 state cu felurite neamuri, rase şi credinţe. Fe că se numea ţar, fie împărat, fie secretar general, puterea discreţionară era aceeaşi, stăpânind peste pământuri de pe două continente, precum arată şi vulturul din stemă, vultur cu două capete (bicefal) al Federaţiei Ruse de azi, ce este „moştenitoare” a defunctului Imperiu ţarist şi sovietic laolaltă.

Cum Georgia, ţara natală a lui Stalin e acum un stat liber şi scăpat cu greu de sub tutela moscovită, s-au putut afla multe. Între acestea, caietele de memorii ale mamei lui Stalin, care i-au permis scriitorului Simon Montefiore să scrie o carte: „Tânărul Stalin”- plină de informaţii inedite.

Precum calfă de cizmar a fost Nicolae Ceauşescu al nostru, Stalin s-a născut în familia cizmarului Visarion Ivanovici Djugaşvili în oraşul georgian Gori, iar mama, Ecaterina Geladze, era de origine osetină, croitoreasă. A fost singurul lor copil, iar mama, femeie foarte evlavioasă, încât am pute-o compara cu Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin, a vrut mereu să-l facă preot. Niciodată n-a fost ea de acord cu supranumele de „Stalin”(Oţel), pe care şi-l luase copilul ei, atât de timid, de sfios în copilărie. „E un copil atât de ruşinos că e de neconceput să se numească el Oţel”- scria biata sa mamă.

Când fiul a ajuns mare conducător, ea l-a vizitat la Moscova şi l-a întrebat ce înseamnă a fi”secretar general”? Cu un pic de ciudă, Stalin i-a zis:

-Un fel de ţar, mamă!”

-Mai bine te făceai popă, maică!

Ekaterina Geladze a murit în singurătate, în Georgia, pe care n-a vrut s-o părăsească, în 1937, la mulţi ani după ce se despărţise de soţul ei prea copleşit de băutură! Stalin nu a fost la înmormântarea ei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5