Inna poartă cu mândrie „păuniţa” de Sângeorz Băi

Numărul pe martie al revistei „Viva” are pe copertă o fotografie în care artista în vogă, Inna, poartă o „păuniţă” din Sângeorz Băi, care face parte din colecţia Muzeului Ţăranului Român, întregită cu ani în urmă de meşterul popular Lucia Todoran.
Pictorialul, realizat în premieră de artistă împreună cu mama ei, îmbină creaţiile moderne cu piese din costumul tradiţional românesc, întâlnind, alături de mărcile Moschino, Dolce&Gabanna, Giuliano Fijiwara, Valentina Vidraşcu şi aceste elemente tradiţionale, de la ii la fote sau brâie. Interesant este faptul că prin frumuseţea lor, elementele tradiţionale din Ţara Năsăudului sunt prezente, mai nou, în toate pictorialele cu elemente tradiţionale. Pe lângă păuniţă, Inna s-a îmbrăcat şi cu pieptarul cu ciucuri, precum şi cu o curea de piele realizată tot în zona noastră, la Maieru.
Poate că, pe viitor, ar fi frumos să se păstreze exact denumirile elementelor vestimentare şi zona de provenienţă pentru a le face mai cunoscute în rândul tinerilor, în cazul elementelor din Ţara Năsăudului, pieptar cu ciucuri, nu vestă din piele, curea din piele nu centură din piele şi păuniţă nu accesoriu tradiţional. Astfel, încet-încet, promovând frumuseţea portului tradiţional, cu explicaţiile necesare, tinerii vor cunoaşte frumuseţea vestimentaţiei de altădată, denumirile acestora şi zona din care provin.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5