Ansamblul „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, 50 de ani de promovare a frumosului tradiţiilor
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Unul dintre cele mai reprezentative ansambluri folclorice ale judeţului nostru, ce a adus frumuseţea cântecului, jocului şi a portului someşean peste tot în lume, Ansamblul folcloric „Păuniţa” din Sângeorz-Băi a marcat 50 de ani de existenţă. Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Primăria şi Consiliul Local Sângeorz-Băi, Centrul Cultural „Iustin Sohorca” au organizat ample manifestări dedicate marcării a 50 de ani. Dimineaţă, la sediul Centrului Cultural, a avit loc lansarea cărţii „Folclorul din Sângiorgiul român”, editată de Alexandru Dăbăran, o excelentă monografie liciră adunată în ani de muncă în arhive, generaţiile actuale şi viitoare având de acum prilejul de a se adăpa la izvorul tradiţiilor adevărate. Întâlnirea festivă a generaţiilor de artişti a fost plină de emoţii. Managerul Centrului Cultural Sângeorz-Băi şi director ansamblului, Florin Hodoroga, au acordat distincţii (diplome, plachete aniversare şi medalii) tuturor generaţiilor de dansatori prezente la eveniment, dar şi invitaţilor speciali.
Au fost alături de ansamblu, în ceas de sărbătoare, Alexandru Pugna – manager, Emilia Bumb Ometiţă – şef serviciu, Ioan Simionca – coregraf, Eugen Pop (Alupopanu) – artist plastic de la Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud; prof. Nicolae Gălăţean, prof. Ioan Lazăr (amândoi alături de ansamblu încă de la înfiinţare), Bianca Simionca – şef serviciu Palatul Culturii Bistriţa, Tiberiu Groza – director Ansamblul „Dor Transilvan” Cluj, Iulian Praja – manager Centrul Judeţean pentru Cultură Mureş, managerul ziarului „Răsunetul”, preşedinte al Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Menuţ Maximinian, oaspeţi din Ginta Latină Nisporeni – Republica Moldova, iar din partea gazdelor primarul Călin Bota, viceprimarul Cristian Pop şi Traian Ogâgău.
Cotidianul „Răsunetul” a acordat, în cadrul evenimentului, un „Certificat de Excelenţă”. “Aniversarea a jumătate de secol ne oferă plăcutul prilej de a felicita renumitul Ansamblului folcloric „Păuniţa” din Sângeorz-Băi, unul dintre cele mai reprezentative ansambluri folclorice ale judeţului nostru, ce a adus frumuseţea cântecului, jocului şi a portului someşean pe meridianele lumii. Sunt zeci de ani în care „Păuniţa”a scris istorie pentru Bistriţa- Năsăud, fiind un brand ce a contribuit la promovarea, dezvoltarea şi perpetuarea folclorului românesc, artiştii prezentând pe scenele naţionale şi internaţionale momente de înaltă virtuozitate, prilej pentru publicul spectator de a se întâlni cu tradiţiile, obiceiurile, portul şi dansul popular. Dansatorii, soliştii vocali şi orchestra oglindesc frumuseţea vetrei străbune în fiecare cântec, joc, dar şi prin portul străbun, toate altoite pe autenticitate, ce se întorc, fremătând de înţelesuri, spre publicul care se bucură de fiecare dată când sângeorzenii evoluează pe scenă” stă scris pe distincţia semnată de managerul Menuţ Maximinian.
„Sunt 50 de ani de când Ansamblul Folcloric "Păunița" a devenit un adevărat ambasador al folclorului românesc în țară și peste hotare. Cu această ocazie, în numele instituției pe care o manageriez, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, și în numele președintelui Consiliului Județean Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan, le-am oferit un Premiu de Excelență în Cultură, iar câtorva dintre cei ce și-au adus o contribuție deosebită la activitatea acestui colectiv artistic, le-am oferit câte o Diplomă de Excelență. A fost cu adevărat o sărbătoare minunată! La mulți ani, Ansamblului Folcloric “Păunița” din Sângeorz-Băi! Mult succes în continuare și felicitări pentru tot ceea ce ați făcut pentru cultura județului Bistrița-Năsăud”, a declarat managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, Alexandru Pugna, prezent la eveniment.
Spectacolul folcloric „Păuniţa – 50 de ani” a adus pe scenă generaţiile de dansatori ale ansamblului, în coregrafia lui Maxim Petri, acompaniaţi de orchestra populară „Păuniţa” condusă de Dănuţ Poleac. Au încântat publicul soliştii vocali Amalia Ţuţuruga, Saveta Jojă, Livia Mihăilă, Elisabeta Guzu, Maria Titiana Sidor şi Cosmin Mocean.
„Familia Păuniţa a marcat 50 de ani de activitate și a fost cu adevărat o sărbătoare pentru ansamblul nostru, pentru orașul Sângeorz-Băi și de ce nu pentru județul nostru ! Ne-am reîntâlnit cu emoție și bucurie, au evoluat pe scenă toate generațiile, am ascultat povestea începutului Păuniței alături prima generație din '71, am învățat de la d-nul Daraban Alexandru istoria dansurilor populare și a folclorului sângeorzan și ne-am depanat frumoasele amintiri trăite alături la Ansamblul Folcloric PĂUNIŢA! Aniversarea a avut de toate: momente încărcate de emoție, felicitări din partea prietenilor noștri de la CJC Bistrița prin domnul director Pugna Alexandru, doamna șef-servici cultură Bumb Emilia, maestrul coregraf Ioan Simionca, d-nul Gălățean Nicolae, prof. Ioan Lazăr, din partea Palatul Culturii Bistrița prin șef-servici cultură Bianca Simionca, de la Ansamblul "Dor Transilvan" Cluj Napoca prin d-nul director Tiberiu Groza, de la CJCE d-nul director Iulian Praja. Am avut onoarea să avem oaspeți pe frații noștri din Ginta Latină Nisporeni, Rep. Moldova ! A fost un spectacol reușit datorită implicării foștilor artiști ai ansamblului, prin dăruirea lor pe scenă, datorită implicării autorităților locale prin d-nul primar Catalin Bota, d-nul viceprimar dr. Pop Cristian, a consiliului local și a unor oameni de bine din orașul nostru! Mulţumim creatorilor de costume tradiționale Lucia Todoran și Poll Lucia Mihaela! Mulțumim Annamaria Gombos pentru efortul depus pentru ca evenimentul să fie de reușită ! Dar efortul maxim, implicarea permanentă, munca până la epuizare a venit din partea noastră, a colegilor Centrului Cultural "Iustin Sohorca" prin subsemnatul, prin d-nul coregraf Maxim Petri, dirijorul Dani Poleac care a pus pe scenă o orchestră impecabilă care a cântat din suflet și inimă, prin Petrica Adam, Ernst Iosif și Tahîș Ioana! Mulțumim tuturor” a declarat directorul Florin Hodoroga.
Conform arhivei Centrului Judeţean pentru Cultură, activitatea folclorică a Ansamblului a început odată cu înfiinţarea Căminului Cultural în anul 1953, denumirea ansamblului, ,,Păunița”, fiind primită în anul 1971, când pentru prima dată ansamblul a ieşit peste hotare, în Franţa la Festivalurile internaţionale de la Chanzeaux şi Nancy, câştigând Marele Premiu.
Palmaresul său cuprinde numeroase participări la alte festivaluri internaţionale: Turcia, Emiratele Arabe Unite, Letonia, Bulgaria, Portugalia, Festivalul Internaţional de Folclor „Toporaşul de Aur” – Zakopane, Polonia (2008), Ziua Culturala a Românilor din Gyula – Ungaria, Volos – Grecia, Elveția, Muntenegru ș.a., dar și numeroase trofee şi premii la prestigioase festivaluri şi concursuri județene și naţionale.
Repertoriul artistic al ansamblului este foarte bogat acoperind toate zonele folclorice ale ţării: Bucovina, Oltenia, Banat, Maramureş, Transilvania, specifice fiind însă jocurile de pe Valea Someşului Superior. La realizarea coregrafiei şi întocmirea repertoriului formaţiei de dansuri populare şi-au adus contribuţia mari coregrafi ai ţării, precum: Emilian Barteş, Cornel Botoş, Viorel Vatamaniuc, Ioan Munteanu, Vasile Costin, Puiu Vasilescu, Marin Barbu ș.a.
Pălăriile cu păuni şi păuniţele ca podoabe pe cap – unice în România – sunt mândria feciorilor şi a fetelor, care le poartă nu doar în spectacole artistice, ci și în fiecare duminică sau în zilele de sărbătoare.
Orchestra ansamblului a fost mulţi ani condusă de regretatul profesor de muzică Larion Todică, renumit virtuoz instrumentist care stăpânea în mod deosebit tainele instrumentelor de suflat, mai apoi a fost condusă de ceterașul Ionică Moldovan, renumit viorist, înzestrat cu o măiestrie interpretativă excepțională, iar actualmente la conducerea muzicală a ansamblului se află dirijorul Dănuț Gabor Poleac, un instrumentist de mare talent, rară calitate și valoare artistică.
Taraful Tradițional din Sângeorz-Băi a obţinut în anul 2002 Premiului I pe ţară, fiind considerat în acel moment cel mai bun taraf tradițional din România, în cadrul Festivalului – Concurs Național de Folclor – Mamaia.
Coordonatorul evenimentului este directorul ansamblului şi managerul Centrului Cultural Sângeorz-Băi, Florin Hodoroga.
La mulţi ani, „Păuniţa”!
https://www.facebook.com/1095154851/videos/pcb.10219761767490068/1029532...
Citiţi şi:
- Vineri, Ansamblul „Păuniţa” din Sângeorz-Băi marchează 50 de ani
- Trei zile de sărbătoare în oraşul staţiune Sângeorz-Băi
- Zilele de sărbătoare la Sângeorz-Băi. Parcul staţiunii, plin de muzică şi voie bună
- Obiceiul de nuntă, readus în actualitate la Sângeorz-Băi
- Încă un Trofeu străluceşte în vitrina Ansamblului „Păuniţa” din Sângeorz Băi
Adaugă comentariu nou